Gdy patrzysz na tego ziemniaka, cieknie Ci ślinka i na pewno myślisz sobie, że ciężko go przyrządzić i nie opłaca się spędzać godzin w kuchni. Nic bardziej mylnego! Samo przygotowanie jest w rzeczywistości bardzo proste i zrobi je każde dziecko. Wystarczy tylko mieć odpowiednie składniki, dzięki którym stworzysz coś naprawdę pysznego, co wygląda nietuzinkowego i elegancko.
Składniki:
– 1,4 kg ziemniaków
– 90 g masła
– 3 g suszonego czosnku
– 1 łyżeczka tymianku
– 25 g parmezanu
– sól i pieprz
Na samym początku trzeba zająć się formami do babeczek, które w tym przepisie będą nam bardzo potrzebne. Ich wnętrze należy nasmarować tłuszczem.
Umyj i obierz ziemniaki. Następnie musisz je bardzo cienko pokroić w plasterki. Najlepiej, jakbyś w domu posiadał krajalnicę.
Warzywa przełóż do miski i dodaj do nich parmezan. Dopraw wszystko solą, pieprzem, czosnkiem i tymiankiem. Dopiero wtedy dodaj roztopione masło.
Dokładnie, ale zarazem bardzo delikatnie wymieszaj ziemniaki.
Ułóż 'piramidkę’ z ziemniaków i włóż ją do formy po muffinkach. Na sam wierzch dodaj ponownie odrobinę pieprzu i tymianku.
Gdy forma będzie zapełniona, włóż ją do rozgrzanego do 190°C piekarnika na około 50 minut.
Po upływie czasu wyciągnij formę i za pomocą nożyka wyciągnij babeczki.Czyż to nie jest genialny pomysł?! Posyp je jeszcze parmezanem i wszystko jest gotowe.
Moja przygoda z Pysznościami rozpoczęła się ponad 3 lata temu. Razem z filmowcem Wojtkiem zaczynaliśmy kręcić filmiki z przepisami w małym studio z jednym aparatem, małą patelnią i garnkiem ? Od tamtego czasu staliśmy się największą społecznością kulinarną w Polsce, a miłość do gotowania zupełnie zmieniła moją ścieżkę zawodową. Przestałam być dziennikarką, która pisze o bieżących sprawach. Dyktafon i łamy gazety zamieniłam na garnki i przepisy. Tworzenie ciekawych dań i wypieków, pisanie artykułów o tematyce kulinarnej plus kontakt z wiernymi fanami, sprawia mi ogromną satysfakcję. W końcu czuję, że robię to, co kocham w 100% ❤️
Komentarze