PrzepisPrzekąskiPlasterki ziemniaków wsadził do foremki od babeczek. Kiedy wyjął je z pieca byłam zaskoczona

Plasterki ziemniaków wsadził do foremki od babeczek. Kiedy wyjął je z pieca byłam zaskoczona

Plasterki ziemniaków wsadził do foremki od babeczek. Kiedy wyjął je z pieca byłam zaskoczona
Frania
05.02.2016 02:20, aktualizacja: 10.05.2017 15:08

Gdy patrzysz na tego ziemniaka, cieknie Ci ślinka i na pewno myślisz sobie, że ciężko go przyrządzić i nie opłaca się spędzać godzin w kuchni. Nic bardziej mylnego! Samo przygotowanie jest w rzeczywistości bardzo proste i zrobi je każde dziecko. Wystarczy tylko mieć odpowiednie składniki, dzięki którym stworzysz coś naprawdę pysznego, co wygląda nietuzinkowego i elegancko.

Składniki:

- 1,4 kg ziemniaków

- 90 g masła

- 3 g suszonego czosnku

- 1 łyżeczka tymianku

- 25 g parmezanu

- sól i pieprz

Na samym początku trzeba zająć się formami do babeczek, które w tym przepisie będą nam bardzo potrzebne. Ich wnętrze należy nasmarować tłuszczem.

Obraz

Umyj i obierz ziemniaki. Następnie musisz je bardzo cienko pokroić w plasterki. Najlepiej, jakbyś w domu posiadał krajalnicę.

Obraz

Warzywa przełóż do miski i dodaj do nich parmezan. Dopraw wszystko solą, pieprzem, czosnkiem i tymiankiem. Dopiero wtedy dodaj roztopione masło.

Obraz

Dokładnie, ale zarazem bardzo delikatnie wymieszaj ziemniaki.

Obraz

Ułóż 'piramidkę' z ziemniaków i włóż ją do formy po muffinkach. Na sam wierzch dodaj ponownie odrobinę pieprzu i tymianku.

Obraz

Gdy forma będzie zapełniona, włóż ją do rozgrzanego do 190°C piekarnika na około 50 minut.

Obraz

Po upływie czasu wyciągnij formę i za pomocą nożyka wyciągnij babeczki.Czyż to nie jest genialny pomysł?! Posyp je jeszcze parmezanem i wszystko jest gotowe.

Obraz
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także