Raj dla smakoszy słodkości. Stworzono niskotłuszczową czekoladę!

JHEE/SHUTTERSTOCK
Uwielbiasz czekoladę i rozpływającą się w ustach słodycz? Nie zapominaj, że to prawdziwa bomba kaloryczna! Mamy na szczęście dobą nowinę! Badacze wymyślili sposób produkcji czekolady, który znacznie obniży… zawartość tłuszczu!

Zastosowanie pola elektrycznego podczas produkcji czekolady, a dokładniej podczas jej przepływu, jest w stanie znacznie zmniejszyć jej lepkość. Zmiany te nie są na tyle duże, aby wpisać czekoladowe pyszności w listę zdrowej żywności, ale mimo wszystko prowadzi do znacznej redukcji kalorycznej smakołyku.


Głównym problemem naukowców przy produkcji niskotłuszczowej czekolady nie był jej względy smak, lecz sama produkcja.
Profesor Rongjia Tao z Temple University w Pensylwani mówi:


„Większość ludzi widzi czekoladę jako ciało stałe, ponieważ taką ją kupują i spożywają. Dla producenta czekolada przez cały proces produkcji jest płynem. Postać stałą przybiera tuż przed zapakowaniem i wysyłką.”
Wcześniejsze porażki dotyczące produkcji są „głęboko związane z podstawową nauką o materii miękkiej”.
Profesor użył 1600 V/cm pola elektrycznego wzdłuż kierunku przepływu płynu ogrzewając go do 40 ° C, dzięki czemu zmniejsza swoją lepkość jednocześnie zwiększając gęstość, co redukuje zbędną ilość tłuszczu. Czekolada zawiera w swoim składzie głównie kakao i masło kakaowe, bez zawartości mleka i cukru. Do tej pory musiała zawierać co najmniej 36% tłuszczu.


Wpływ pola elektrycznego powoduje, że cząstki kakao rozrywane są na krótsze – zawierające często mniejszą ilość tłuszczy, dzięki czemu naukowcom udało się odseparować niepożądane elementy.
Na podstawie badań Tao stwierdził:


„Możemy skutecznie zmniejszyć lepkość wszystkich rodzajów czekolady o 40-50 procent”
Już nie mogę się doczekać, kiedy jej spróbuję!



JHEE/SHUTTERSTOCK
Komentarze