Wirtualna Polska

Raj dla smakoszy słodkości. Stworzono niskotłuszczową czekoladę!

Raj dla smakoszy słodkości. Stworzono niskotłuszczową czekoladę!

JHEE/SHUTTERSTOCK

Uwielbiasz czekoladę i rozpływającą się w ustach słodycz? Nie zapominaj, że to prawdziwa bomba kaloryczna! Mamy na szczęście dobą nowinę! Badacze wymyślili sposób produkcji czekolady, który znacznie obniży… zawartość tłuszczu!

Wirtualna Polska

Zastosowanie pola elektrycznego podczas produkcji czekolady, a dokładniej podczas jej przepływu, jest w stanie znacznie zmniejszyć jej lepkość. Zmiany te nie są na tyle duże, aby wpisać czekoladowe pyszności w listę zdrowej żywności, ale mimo wszystko prowadzi do znacznej redukcji kalorycznej smakołyku.

Wirtualna Polska
Wirtualna Polska

Głównym problemem naukowców przy produkcji niskotłuszczowej czekolady nie był jej względy smak, lecz sama produkcja.

Profesor Rongjia Tao z Temple University w Pensylwani mówi:

Wirtualna Polska
Wirtualna Polska

„Większość ludzi widzi czekoladę jako ciało stałe, ponieważ taką ją kupują i spożywają. Dla producenta czekolada przez cały proces produkcji jest płynem. Postać stałą przybiera tuż przed zapakowaniem i wysyłką.”

Wcześniejsze porażki dotyczące produkcji  są „głęboko związane z podstawową nauką o materii miękkiej”.

Profesor użył 1600 V/cm pola elektrycznego wzdłuż kierunku przepływu płynu ogrzewając go do 40 ° C, dzięki czemu zmniejsza swoją lepkość jednocześnie zwiększając gęstość, co redukuje zbędną ilość tłuszczu. Czekolada zawiera w swoim składzie głównie kakao i masło kakaowe, bez zawartości mleka i cukru. Do tej pory musiała zawierać co najmniej 36% tłuszczu.

Wirtualna Polska
Wirtualna Polska

Wpływ pola elektrycznego powoduje, że cząstki kakao rozrywane są na krótsze – zawierające często mniejszą ilość tłuszczy, dzięki czemu naukowcom udało się odseparować niepożądane elementy.

Na podstawie badań Tao stwierdził:

Wirtualna Polska
Wirtualna Polska

„Możemy skutecznie zmniejszyć lepkość wszystkich rodzajów czekolady o 40-50 procent”

Już nie mogę się doczekać, kiedy jej spróbuję!

Wirtualna Polska
Wirtualna Polska
JHEE/SHUTTERSTOCK

JHEE/SHUTTERSTOCK

 

 


Komentarze

Komentarze do tego artykułu zostały wyłączone

Najczęściej czytane dziś

Może Cię zainteresować

×