Wystrzałowe babeczki na Sylwestra z kremem maślanym

Pomysł na wystrzałowe babeczki na Sylwestra zawsze się przyda. Tym razem mamy dla Was propozycje z kremem maślanym z brokatem w tle. Czego chcieć więcej?



W przygotowaniu babeczek pomógł nam blender ręczny OnTheGo Philips z trzepaczką
Zobacz także: Ciastka świąteczno-sylwestrowe z likierem kawowym
Składniki:
PorcjeBabeczki
- 180 ml woda gazowana
- 250 g mąka
- 5 łyżek kakao
- 120 ml olej
- 1/3 szkl. cukier
- 3/4 szkl. dropsy czekoladowe
- 1,5 łyżeczki proszek do pieczenia
- 2 szt. jajka
Krem maślany
- 300 g masło miękkie
- 600 g cukier puder
- 2 łyżki ekstrakt waniliowy
- 2 łyżki mleko
Pozostałe składniki
- pisak z jadalnym brokatem do dekoracji
- 1/3 szkl. marmolada ulubiony smak


Sposób przygotowania:
- Zacznij od połączenia jajek, oleju i wody gazowanej. Następnie zacznij dodawać stopniowo cukier.
- Nie zapomnij dodać także mąkę, kakao, proszek do pieczenia i dropsy czekoladowe.
- Wypełnij papilotki na muffiny do połowy. Następnie dodaj marmoladę i ponownie mieszankę z dropsami czekoladowymi.
- Piecz babeczki przez 25 minut (temp. 180 stopni Celsjusza). W międzyczasie przygotuj krem maślany, łącząc ze sobą masło, cukier puder, ekstrakt waniliowy i mleko. Rozprowadź powstały krem na ostudzonych babeczkach.
- Następnie przy pomocy pisaka zrób cyferki na wierzchu babeczek. I gotowe!