PrzepisFitBakłażan faszerowany komosą ryżową

Bakłażan faszerowany komosą ryżową

Bakłażan faszerowany komosą ryżową
Pyszności
31.08.2019 12:00, aktualizacja: 23.09.2020 08:14

Co powiesz na bakłażan faszerowany w ciekawy sposób? Jeśli masz słabość do tego warzywa, propozycja kombinacji z komosą ryżową z pewnością przypadnie Ci do gustu ?

Składniki:

  1. 4 łyżki oliwa z oliwek
  2. 1/2 szt. cebula
  3. 1 szt. bakłażan
  4. 150 g komosa ryżowa
  5. 250 ml wody
  6. 1/2 szt. papryka czerwona
  7. 200 g pomidory krojone z puszki
  8. 1 łyżeczka papryka słodka
  9. 1 łyżeczka kmin rzymski mielony
  10. 1/2 łyżeczki czosnek suszony
  11. 1/2 łyżeczki papryka ostra
  12. 1/2 łyżeczki sól
  13. 1/2 łyżeczki pieprz

Sposób przygotowania:

1. Na patelni podsmaż ze sobą cebulę i czerwoną paprykę.

Obraz

2. Jako kolejne składniki dodaj: krojone pomidory, słodką paprykę, czosnek, kmin rzymski, paprykę ostrą, sól pieprz.

Obraz

3. Na samym końcu dodaj komosę ryżową oraz wodę. Dokładnie wymieszaj i gotuj ok. 15 minut.

Obraz

4. Podziel bakłażan na pół (wzdłuż). Następnie ponacinaj go jak na zdjęciu poniżej.

Obraz

5. W powstałych otworach umieść mieszankę z komosą ryżową. Przełóż do formy do pieczenia i wstaw do piekarnika 15-20 minut (temperatura 180 stopni Celsjusza).

Obraz

6. Smacznego!

Obraz
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także