Bananowa fantazja

Wraz z niedzielą przychodzimy do Was z przepisem na pyszny deser, który pokocha cała rodzina. Po prostu nie ma innej opcji 🙂



Przepis na biszkopt znajdziecie tutaj.
Składniki:
Porcje- 700 ml mleko
- 3 szt. żółto
- 40 g budyń śmietankowy
- 1 łyżka mąka pszenna
- 1 łyżka mąka ziemniaczana
- 4 łyżki kawa rozpuszczalna
- 8 g cukier wanilinowy
- 200 g masło miękkie
- 2/3 szkl. cukier puder
- 150 g dżem porzeczkowy
- 2 łyżki kakao
- 1 opakowanie bita śmietana w proszku
- 200 ml mleko
- czekolada do dekoracji
Biszkopt
- 4 szt. jajka
- 2/3 szkl. cukier puder
- 1/2 szkl. mąka
- 4 łyżki kakao
- 1 łyżeczka proszek do pieczenia
- 2 łyżki olej


Sposób przygotowania:
- W misce połącz ze sobą mleko (200 ml), żółtka, budyń śmietankowy, mąkę pszenną oraz ziemniaczaną.
- Do garnka z mlekiem (500 ml) dodaj kawę rozpuszczalną i cukier wanilinowy.
- Gdy mleko zacznie kipieć, dodaj wcześniej przygotowaną mieszankę. Całość zagotuj i odstaw do ostudzenia.
- W mikserze ubij miękkie masło. Następnie zacznij dodawać cukier puder i przestudzoną mieszankę.
- Na biszkopcie rozprowadź dżem porzeczkowy. Następnie ułóż na nim banany (przecięte na pół i skroplone sokiem z cytryny).
- Na owocach rozprowadź kawową masę. Następnie na wierzchu dodaj kakao.
- Kolejną warstwę stwórz z ubitej śmietany (przy pomocy miksera połącz ze sobą bita śmietanę i mleko). Wstaw placek do lodówki min. na 4 godziny.
- Gotowy deser możesz przyozdobić startą czekoladą. I to wszystko!