Bułeczki drożdżowe z jabłuszkiem i cynamonem

Tym razem postanowiliśmy przygotować bułeczki domowej roboty, które dzieciaki zjedzą z prawdziwym smakiem. Dodaliśmy do nich jabłka i cynamon. Po prostu palce lizać! ?



Składniki:
PorcjeCiasto
Jabłuszka
- 6 szt. jabłka
- 3 łyżki masło
- 30 ml sok z cytryny
- 100 g brązowy cukier
- 2 łyżki cynamon
- 1 łyżka cukier wanilinowy


Sposób przygotowania:
- Przygotowanie bułeczek rozpocznij od ciasta drożdżowego. W tym celu połącz ze sobą ciepłe mleko i drożdże instant. Odstaw na kilka minut.
- W drugiej misce umieść mąkę, cukier i sól. Dokładnie wymieszaj i zrób na środku wgłębienie.
- Następnie wlej mleczną mieszankę z drożdżami.
- Jako kolejne składniki dodaj jajko, żółtko i miękkie masło. Użyj miksera. Gotowe ciasto odstaw na godzinę do wyrośnięcia.
- W międzyczasie przygotuj jabłuszkową mieszankę. Na patelni połącz ze sobą masło, jabłka pokrojone w kostkę, sok z cytryny, brązowy cukier, cynamon i cukier wanilinowy. Ciasto rozwałkuj na cienkie i podłużne kawałki. Rozsmaruj na nich jabłuszkową mieszankę i zwiń w rulon.
- Piecz w piekarniku przez 25 minut (temp. 180 stopni Celsjusza).
- Gotowe bułeczki posyp cukrem pudrem. Gotowe ?