Bulion warzywny z pierogami – polska wersja ramenu

Już za chwilę poznasz naszą wersję ramenu, w której postanowiliśmy podkręcić polskie smaki.



Bulion warzywny wyszedł idealny! A połączenie go m.in. z pierogami było strzałem w dziesiątkę!
W przepisie wykorzystaliśmy pierogi z mięsem i kaszą gryczaną firmy Konspol.
Składniki:
Porcje- 4-5 szt. marchewka
- 3 szt. korzenie pietruszki
- 1/2 szt. seler
- 1 szt. por
- 1 szt. główka czosnku
- 2 szt. cebula
- 200 g pieczarki brązowe
- 3 łyżki oliwa z oliwek
- 1 pęczek natka pietruszki
- 2 łyżki sól morska
- 1 łyżka pieprz ziarnisty
- 3-4 szt. liść laurowy
- 3 l woda wrzątek
- 1 opakowanie pierogi z mięsem i kaszą gryczaną Konspol
Sposób przygotowania:
- Przygotuj potrzebne warzywa na bulion, a mianowicie: marchewki, pietruszki, seler, por, pieczarki, czosnek oraz cebulę.
- Podziel warzywa na mniejsze kawałki i ułóż je na blaszce do pieczenia. Polej oliwą z oliwek i wstaw do piekarnika na 40 minut (temp. 180 stopni Celsjusza).
- Upieczone warzywa przełóż do dużego garnka. Dodaj pietruszkę, liście laurowe, sól oraz pieprz. Na samym końcu wlej wrzątek. Całość gotuj na małym ogniu przez godzinę.
- Po przygotowaniu bulionu, podsmaż gotowe pierogi na patelni. Następnie dodaj kilka łyżek wywaru warzywnego i duś pod przykryciem przez 4 minuty.
- Ułóż w talerzu warzywa i pierogi.
- Dodaj bulion warzywny, świeżą natkę pietruszki i prażoną cebulkę, którą znajdziesz w opakowaniu z pierogami firmy Konspol. Smacznego!
Komentarze