Fantastyczny burger z łososia w fitowym wydaniu

Co powiesz na super kanapkę w fitowej formie? Nasz burger z łososia spisze się w tej roli doskonale!



Zobacz także: Domowy sos słodko-kwaśny prosto z patelni
Składniki:
PorcjeKotlety z łososia
- 300 g filety z łososia
- 1/2 szkl. mąka migdałowa
- 1 łyżka starta skórka z cytryny
- 1 szt. szalotka
- 2 szt. ząbki czosnku
- 1/3 szkl. świeży koperek posiekany
- 1/3 szkl. pietruszka posiekana
- 1 łyżeczka sól
- 1 łyżeczka pieprz
Sos
- 1/3 szkl. jogurt grecki
- 1 łyżka sos sriracha
- 1/2 szt. cytryna sok
- 2 łyżki świeży koperek posiekany
- 1 szczypta sól
- 1 szczypta pieprz
Dodatki
- 2 szt. bułki pełnoziarniste
- 1/2 szt. pomidor
- 1/2 szt. cebula czerwona
- 20 g roszponka


Sposób przygotowania:
- Zacznij od przygotowania łososia. W tym celu połącz w misce rybę, mąkę migdałową, skórkę z cytryny, szalotkę, czosnek, koperek, pieprz oraz sól.
- Z powstałej mieszanki uformuj kotlety z łososia i wstaw do piekarnika na 10-15 minut (temp. 180 stopni Celsjusza).
- W międzyczasie przygotuj sos, łącząc ze sobą: jogurt grecki, sos sriracha, sok z cytryny, świeży koperek, sól oraz pieprz.
- Ułóż pierwszą część bułki, dodaj mieszankę z łososiem i sos.
- Nie zapomnij o pomidorze, czerwonej cebuli, roszponce i drugiej połówce bułki pełnoziarnistej. Smacznego!