Chleb jogurtowy z jabłkami

Chleb jogurtowy z jabłkami to gotowy pomysł na smaczną i prostą w przygotowaniu przekąskę. Maluchy będą zachwycone takim deserem!



Zobacz także: Ciasteczka owsiane dla malucha
Składniki:
PorcjePodstawowe składniki
- 80 g olej kokosowy roztopiony
- 200 g jabłka prażone
- 1-2 szt. jajko
- 120 g jogurt grecki
- 1 łyżeczka proszek do pieczenia
- 70 g miód
- 1/2 łyżeczki soda oczyszczona
- 1 łyżeczka cynamon
- 1 3/4 szkl. mąka
Posypka
- 1 szt. jabło
- 2-3 łyżki mieszanka cukru brązowego i cynamonu


Sposób przygotowania:
- Cały proces rozpocznij od połączenia suchych składników: mąki, cynamonu, sody oczyszczonej oraz proszku do pieczenia.
- Czas na mokre składniki: jabłka prażone, jajko, miód, olej kokosowy oraz jogurt grecki.
- Teraz połącz obie mieszanki i przełóż do formy do pieczenia.
- Podziel jabłko na małe kawałki i połącz je z cynamonem oraz brązowym cukrem.
- Tak przygotowane jabłka ułóż na wierzchu chlebka. Następnie wstaw formę do piekarnika na 40 minut(temp. 180 stopni, pierwsze 20 minut z folią aluminiową).
- Smacznego!