Ciasto brownie z masłem orzechowym i szpinakiem

Ciasto brownie na słodko może zawierać w sobie również warzywa, a najlepiej świadczy o tym ten przepis. To kolejny film w ramach cyklu #ukrytewarzywa.



Zobacz także: Owsianka na śniadanie na 4 sposoby
Składniki:
PorcjeBrownie
- 1 szkl. puree ze szpinaku
- 1/3 szkl. brązowy cukier
- 1/3 szkl. biały cukier
- 1/2 szkl. mąka
- 1/4 szkl. masło roztopione
- 1 łyżeczka ekstrakt waniliowy
- 1 łyżeczka proszek do pieczenia
- 1/2 szkl. kakao
- 1/2 szkl. czekolada gorzka roztopiona
- kilka łyżek woda
Warstwa z masła orzechowego
- 3/4 szkl. masło orzechowe
- 1/2 szkl. masło miękkie
- 1 szkl. cukier puder
- 2 łyżki mleko


Sposób przygotowania:
- Umieść szpinak w blenderze. Dodaj do niego kilka łyżek wody, aby stworzyć puree.
- W misce połącz ze sobą: cukier biały, cukier brązowy, roztopione masło i czekoladę, ekstrakt waniliowy oraz wcześniej przygotowane puree.
- Czas połączyć suche składniki: mąka, kakao i proszek do pieczenia. Dokładnie wymieszaj.
- Połącz obie mieszanki i wstaw brownie do piekarnika na 35 minut (temp. 180 stopni).
- W międzyczasie przygotuj: masło orzechowe, miękkie masło, cukier puder i mleko.
- Na ostudzonym brownie umieść drugą warstwę i wstaw do lodówki na 2 godziny.
- Smacznego!
Komentarze