Ciasto budyniowe z brzoskwiniami – idealne na każdą okazję!

Ciasto budyniowe z brzoskwiniami to jedno z tych wypieków, któremu nie potrafimy powiedzieć nie. Nawet kiedy wydaje się nam, że nie jesteśmy już nic w stanie zjeść, wystarczy jedno spojrzenie na pyszny deser i nagle robimy się głodni ?



Zobacz także: Kruche ciasteczka z budyniem i owocami
Składniki:
PorcjeCiasto kruche
- 480 g mąka
- 250 g masło z lodówki
- 65 g cukier puder
- 200 g serek homogenizowany
- 1 łyżeczka proszek do pieczenia
Pozostałe składniki
- 1,5 puszki brzoskiwnie
- 80 g budyń śmietankowy
- 3 szkl. mleko
- 5 łyżek cukier


Sposób przygotowania:
- W dużej misce przygotuj mieszankę na ciasto kruche. W tym celu połącz ze sobą mąkę, masło, cukier puder, serek homogenizowany oraz proszek do pieczenia.
- Podziel ciasto na pół. Jedną część umieść w formie do pieczenia. Nakłuj ciasto przy pomocy widelca i wstaw do piekarnika na 15 minut (temp. 200 stopni Celsjusza).
- W międzyczasie przygotuj masę budyniową. Zagotuj 2 szklanki mleka z cukrem. W osobnej miseczce połącz budynie i szklankę mleka. Następnie przelej powoli do garnka. Gotuj przez chwilę.
- Na ostudzonym spodzie ułóż mieszankę budyniową. Następnie ułóż brzoskwinie i na górze umieść drugą część ciasta. Wstaw do piekarnika na 35 minut (temp. 190 stopni Celsjusza).
- Przed podaniem posyp cukrem pudrem. Smacznego!