Ciasto marchewkowe z orzechami

Jak ciasto marchewkowe, to tylko z orzechami! Do tego dodaliśmy pyszny krem, tworząc niesamowitą mieszankę smaków. Po prostu palce lizać!



Zobacz także: Sernik brzoskwiniowy na spodzie z płatków owsianych
Składniki:
PorcjeSkładniki na ciasto
- 2 szt. marchewka starta na małych oczkach
- 3 szt. jajka
- 1,5 łyżeczki cynamon
- 1 szkl. orzechy włoskie posiekane
- 1 szkl. mąka
- 1/3 szkl. cukier biały
- 1/3 szkl. cukier brązowy
- 1/3 szkl. olej
- 1/2 łyżeczki soda oczyszczona
- 1/2 łyżeczki proszek do pieczenia
Krem
- 500 ml śmietanka 30%
- 250 g serek mascarpone
- 1 opakowanie galaretka krystaliczna
- 3/4 szkl. wrzątek


Sposób przygotowania:
- W mikserze połącz ze sobą jajka, cukier biały i brązowy.
- Po chwili zacznij dodawać stopniowo mąkę, cynamon, sodę oczyszczoną, proszek do pieczenia oraz olej.
- Czas dodać posiekane orzechy i starte marchewki.
- Przelej mieszankę do formy do pieczenia i wstaw do piekarnika na 30 minut (temp. 170 stopni Celsjusza).
- Ubij śmietankę. Następnie dodaj do niej serek mascarpone i ostudzoną galaretkę.
- Kiedy ciasto nie będzie już ciepłe, podziel je na 2 części.
- Spód ponownie umieść w formie do pieczenia. Na wierzchu rozprowadź wcześniej przygotowaną masę i ułóż delikatnie drugą część ciasta. I po raz kolejny rozprowadź masę. Wstaw ciasto na 2 godziny do lodówki.
- Smacznego!
Komentarze