PrzepisDania głównePyszny dorsz z pomidorami, podawany z szafranowym risotto

Pyszny dorsz z pomidorami, podawany z szafranowym risotto

Pyszny dorsz z pomidorami, podawany z szafranowym risotto
Pyszności
08.08.2016 17:59, aktualizacja: 01.06.2017 14:02

Dorsz to bardzo cenna ryba, ponieważ zawiera wiele ważnych dla nas witamin oraz składników odżywczych. M.in. jest bogata w selen, witaminę B12, D3 oraz fosfor. Samo zdrowie!

Dzisiaj chciałabym pokazać ci wspaniały sposób na przyrządzenie wcześniej wspomnianej ryby - dorsz z pomidorami podany wraz z szafranowym risotto. To danie jest naprawdę bardzo smaczne, a więc koniecznie go wypróbuj.

Przepis poniżej.

Składniki:

  1. 1 łyżka oliwa extra virgin
  2. 1 łyżka masło
  3. 1 szt. pomidor pokrojony w plastry
  4. oregano
  5. 1 szczypta ostra papryczka w proszku
  6. liście bazylii opcjonalnie
  7. 2 łyżki cebula drobno pokrojona
  8. 1 szczypta szafran
  9. 60 g ryż do risotto
  10. 4-5 łyżek białe wino wytrawne
  11. 750 ml bulion
  12. 2 szt. filety z dorsza
  13. sól
  14. pieprz
Sposób przygotowania:
1. Rozgrzej patelnię, a następnie włóż na nią oliwę extra vergine oraz masło. Kiedy masło się roztopi, dodaj cebulę i zeszklij ją. Kiedy cebula będzie zeszklona, dodaj szafran, ryż i wymieszaj. Smaż przez 1 minutę.
2. Po 1 minucie, dodaj białe wino, a następnie wlewaj na patelnię po ok. 60 ml gorącego bulionu. Gotuj risotto na średnim ogniu, co chwilę mieszając, aż ryż wchłonie płyn, wówczas dodaj kolejną porcję bulionu i gotuj dalej. (Łącznie będzie to ok 17 minut, aż ryż będzie miękki) Pod koniec gotowania, ryż powinien znajdować się w niedużej ilości gęstego sosu.
3. Na ryżu połóż filety dorsza i przypraw je solą. Gotuj pod przykryciem przez 5-7 minut.
4. Następnie odwróć je na drugą stronę, przypraw solą oraz pieprzem, a na każdym kawałku połóż po jednym plastrze pomidora. Na koniec dopraw oregano. Jeżeli chcesz aby danie było bardziej wyraziste, dodaj szczyptę ostrej papryki.
5. Przełóż rybę na talerz. Jeżeli masz ochotę możesz posypać jej wierzch świeżymi liśćmi bazylii.
6. Smacznego!
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także