Duszona młoda kapusta z pomidorami

Duszona młoda kapusta z pomidorami to nasz tajny sekret na pyszny obiad majowy. Kiedy go przygotowujemy, nasi bliscy zawsze proszą o dokładkę. Po prostu palce lizać!



Zobacz także: Błyskawiczny chłodnik litewski
Składniki:
Porcje- 2 łyżki masło klarowane
- 1 szt. cebula
- 1/2 szt. młoda kapusta mała
- 250 ml woda
- 3 szt. pomidory
- 1 łyżka cukier
- 1 łyżka sól
- 1/2 szkl. świeży koperek posiekany
Sposób przygotowania:
- Natnij pomidory, po czym sparz je wrzątkiem. Dzięki temu zabiegowi bez problemu pozbędziesz się skórki z warzyw.
- Teraz poszatkuj młodą kapustę.
- W garnku połącz ze sobą masło oraz cebulę.
- Następnie dodaj do garnka wcześniej przygotowaną kapustę i wodę. Duś kapustę przez 20 minut.
- Po tym czasie dodaj do garnka pokrojone na mniejsze kawałki pomidory,
- ...sól, cukier i świeży koperek. Dokładnie wymieszaj i duś przez kolejne 20 minut.
- Smacznego!