PrzepisDuszona szynka z jabłkami

Duszona szynka z jabłkami

Duszona szynka z jabłkami
Pyszności
17.07.2021 17:00, aktualizacja: 19.07.2021 15:06

Duszona szynka z jabłkami podana na kolorowych i pysznych warzywach totalnie zawróci Wam w głowach. Wystarczy jeden kęs, aby na stałe zadomowiła się w każdym menu.

Warzywa do tego przepisu przygotowaliśmy w robocie kuchennym marki Philips.

Składniki:

Podstawowe składniki

  1. 1200 g szynka wieprzowa
  2. 4 łyżki olej roślinny
  3. 2 łyżki suszony majeranek
  4. 1,5 łyżeczki sól
  5. 0,5 łyżeczki pieprz

Dodatki

  1. 1 szt. cebula
  2. 3 łyżki masło
  3. 400 ml bulion drobiowy
  4. 3 szt. liście laurowe
  5. 4 szt. ziele angielskie;
  6. 1 szt. jabłko
  7. 4 łyżki oliwa z oliwek
  8. 3 szt. marchewki
  9. 2 szt. korzenie pietruszki
  10. 4 łodygi seler naciowy

Sposób przygotowania:

1. Ponacinaj szynkę w taki sposób, aby powstały w niej kieszonki.

Obraz

2. Polej mięso olejem, po czym dopraw przy pomocy soli, pieprzu i suszonego majeranku.

Obraz

3. W powstałych kieszonkach umieść kawałki jabłka.

Obraz

4. Czas na przygotowanie warzyw. Podziel je w robocie kuchennym.

Obraz

5. Następnie przesyp je do garnka i duś przez kilka minut.

Obraz

6. Po czym dodaj do garnka bulion drobiowy, ziele angielskie i liście laurowe. Nie zapomnij również o wcześniej przygotowanej szynce. Przykryj naczynie pokrywką i wstaw do piekarnika na 90 minut (temp. 200 stopni Celsjusza).

Obraz

7. W razie potrzeby podczas pieczenia dolej bulion do garnka. Aby zagęścić sos na koniec, dodaj dwie łyżki masła i wymieszaj. Smacznego!

Obraz
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także