Duszone udka z kurczaka z ryżem

Duszone udka z kurczaka z ryżem to gotowy przepis na szybkie, proste i smaczne danie z jednego garnka. Jeśli więc lubisz takie rozwiązania, trafiłaś w odpowiednie miejsce. Ten przepis z pewnością skradnie Twoje serce!



Zobacz także: Kurczak w panierce panko
Składniki:
PorcjeMięso
- 500 g udka z kurczaka bez skóry
- 4 łyżki olej roślinny
- 1 łyżeczka kminek
- 1 łyżka słodka papryka
- 1/2 łyżeczki pieprz cayenne
- 1 łyżeczka suszony czosnek
- 1 łyżeczka sól
- 1/2 łyżeczki pieprz
Ryż
- 300 g ryż basmati
- 2-3 szt. papryczki chili zielone
- 1 szt. cebula
- 3 ząbki czosnek
- 1 łyżeczka kurkuma
- 1 łyżka kolendra cała
- 1 łyżka suszone oregano
- 1 szkl. groszek mrożony
- 1,2 litr bulion warzywny


Sposób przygotowania:
- Cały proces rozpocznij od przygotowania kurczaka. W tym celu połącz mięso z olejem roślinnym i przyprawami: suszoną cebulą, słodką papryką, suszonym czosnkiem, pieprzem cayenne, kminkiem, solą i pieprzem. Dokładnie wymieszaj.
- Obsmaż kurczaka z każdej strony. Po czym odłóż na bok.
- W tym samym garnku połącz cebulę, papryczki chili i czosnek. Po chwili dodaj ryż, kolendrę, suszone oregano i kurkumę.
- Nie zapomnij również o bulionie, wcześniej przygotowanych udkach oraz zielonym groszku. Całość duś pod przykryciem przez 15-20 minut. Pamiętaj, aby co chwilę przemieszać zawartość garnka.
- Smacznego!