Gołąbki bez ryżu

Czegoś takiego jeszcze u nas nie było. Przygotowaliśmy gołąbki…bez ryżu! I musimy przyznać, że wyszło nam coś wspaniałego. Cała rodzina pokochała to danie ?



Nasze danie wzbogaciliśmy marchewką, która nabrała ciekawych kształtów dzięki Zoodlerowi marki Philips.
Zobacz także: Kurczak na zoodlowanych ziemniakach
Składniki:
PorcjePodstawowe składniki
- 1/2 szt. młoda kapusta
- 400 g mielony indyk
- 1/2 szt. cebula
- 1 łyżeczka czerowna papryka
- 1 łyżeczka sól
- 1 łyżeczka pieprz
- 1 łyżeczka majeranek
- 1 łyżeczka kmin mielony
- 1/3 szkl. bułki tartej
- 2 szt. jajka
- 3-4 łyżki oliwa z oliwek
Sos


Sposób przygotowania:
- Cały proces rozpocznij od poszatkowania młodej kapusty.
- Następnie połącz ją z mielonym indykiem, bułką tartą, jajkami, majerankiem, kminem, solą, pieprzem i czerwoną papryką.
- Z mieszanki uformuj małe gołąbki. Następnie przełóż je do formy do pieczenia i polej oliwą z oliwek. Wstaw do piekarnika na 25 minut (temp. 170 stopni Celsjusza).
- W międzyczasie przygotuj sos, w którym podasz pyszne danie. W garnku połącz: cebulę i zoodlowaną marchewkę.
- Jako kolejne składniki dodaj: passatę pomidorową, bulion, paprykę czerwoną, sól, pieprz oraz oregano.
- Dodaj upieczone gołąbki i duś przez 5-10 minut.
- Smacznego!