Gołąbki bez zawijania z patelni

Lubicie domową kuchnię? Jeśli tak, oto przepis, który z pewnością się Wam spodoba 🙂 Pyszne i błyskawiczne gołąbki bez zawijania już na Was czekają 🙂



Składniki:
Porcje- 1 łyżka masło
- 1 szt. cebula posiekana w kostkę
- 200 g młoda kapusta
- 600 ml bulion
- 3 szczypty sól
- 1 szczypta pieprz
- 500 g łopatka wieprzowa
- 200 g ryż w saszetkach
- 600 ml passata pomidorowa
- 2 łyżeczki oregano
- 2 łyżeczki papryka słodka
- 1 łyżeczka cukier
Sposób przygotowania:
- Na patelni z masłem i cebulą połącz młodą kapustę. Następnie dodaj bulion (200 ml) i duś pod przykryciem przez 15-20 minut. Tuż przed zdjęciem z palnika dopraw do smaku solą.
- Do miski z łopatką wieprzową dodaj ugotowany ryż i wcześniej przygotowaną młodą kapustę. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
- Z powstałej mieszanki uformuj małe gołąbki.
- Podsmaż je na patelni. Po chwili dodaj passatę pomidorową i bulion (400 ml).
- Następnie dodaj oregano, słodką paprykę i cukier.
- Ponownie duś pod przykryciem (15-20 minut).
- Gotowe gołąbki możesz podawać na liściu młodej kapusty. Smacznego 🙂