PrzepisPrzekąskiHiszpańskie gazpacho - salmorejo

Hiszpańskie gazpacho - salmorejo

Hiszpańskie gazpacho - salmorejo
Pyszności
01.07.2021 12:00, aktualizacja: 11.04.2023 17:32

Salmorejo to przepyszne i kultowe hiszpańskie gazpacho. Jego sekretnym składnikiem jest chleb, który miksuje się z pozostałymi składnikami. Palce lizać!

Naszą zupę przygotowaliśmy w blenderze próżniowym marki Philips.

Składniki:

  1. 6-7 szt. pomidory
  2. 1/4 szkl. oliwa z oliwek
  3. 4-5 ząbki czosnek
  4. 5-6 szt. kostki lodu opcjonalnie
  5. 6 kromek chleb pszenny
  6. 1 łyżeczka sól
  7. 2 szt. jajka ugotowane

Sposób przygotowania:

1. Natnij delikatnie pomidory i zalej je wrzątkiem.

Obraz

2. Następnie usuń skórkę i gniazda nasienne z pomidorów.

Obraz

3. Czas podzielić chleb na mniejsze kawałki. Usuń skórki.

Obraz

4. W blenderze próżniowym połącz: pomidory, czosnek, sól, oliwę z oliwek oraz kostki lodu. Zblenduj razem.

Obraz

5. Kiedy uzyskasz już gładką konsystencję kremu, dodaj do zupy wcześniej przygotowany chleb. Ponownie użyj blendera.

Obraz

6. Rozlej zupę do miseczek. Na wierzchu umieść starkowane jajko (ugotowane na twardo) oraz świeżą bazylię.

Obraz

7. Smacznego!

Obraz
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także