PrzepisIndyk z pesto z piekarnika

Indyk z pesto z piekarnika

Indyk z pesto z piekarnika
Pyszności
22.01.2020 17:00, aktualizacja: 08.09.2020 13:56

Tym razem mamy dla Was pomysł na obiad z jednej formy. Będzie to indyk z pesto, pomidorami i żółtym serem. Po prostu palce lizać!

W przygotowaniu tego przepisu pomógł nam Zoodler marki Philips (blender).

Składniki:

Pietruszkowe pesto

  1. 1 pęczek pietruszka świeża
  2. 2 ząbki czosnek
  3. 1/2 szkl. parmezan
  4. 1/3 szkl. oliwa z oliwek
  5. 1 szczypta sól
  6. 1 szczypta pieprz
  7. 1/4 szkl. nasiona słonecznika

Pozostałe składniki

  1. 1 szczypta sól
  2. 1 szczypta pieprz
  3. 2-3 łyżki oliwa z oliwek
  4. 250 g filet z indyka podzielony na dwie porcje
  5. 4 plastry pomidor
  6. 1/3 szkl. żółty ser

Sposób przygotowania:

1. Cały proces rozpocznij od przygotowania pietruszkowego pesto. W tym celu wykorzystaj blender i połącz: oliwę z oliwek, parmezan, słonecznik, czosnek, świeżą pietruszkę, sól i pieprz.

Obraz

2. Podziel filet z indyka na dwie części. Następnie ułóż go w formie do pieczenia (wcześniej rozprowadź oliwę z oliwek). Dopraw solą i pieprzem. Na wierzchu rozprowadź wcześniej przygotowane pesto.

Obraz

3. Nie zapomnij dodać również plastrów pomidora i żółtego sera. Wstaw do piekarnika na 25 minut (temp. 180 stopni Celsjusza).

Obraz

4. Podawaj z ulubionymi składnikami. Smacznego!

Obraz
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także