Inspirowane proziakami Sebiaki

Nasz Seba zainspirowany kultowymi proziakami, postanowił stworzyć własne arcydzieło – oczywiście w wersji fit ? Oto co mu wyszło ⬇️



Składniki:
Porcje- 450 g mąka pełnoziarnista
- 50 g otręby pszenne
- 1 łyżeczka soda
- 1 łyżeczka sól
- 1 łyżeczka cukier
- 1 szt. jajko
- 250 ml maślanka
Sos
- 1,5 łyżki pasta tahini
- 1 łyżka sok z cytryny
- 1 łyżka ocet jabłkowy
- 1/2 łyżeczki sól
- 1 garść bazylia
- 1 garść pietruszka
- 1 ząbek czosnek


Sposób przygotowania:
- W misce połącz ze sobą mąkę pełnoziarnistą, otręby pszenne, sodę, sól i cukier. Dokładnie wymieszaj.
- Do sypkich produktów dodaj jajko i stopniowo maślankę. Ugniataj do chwili, aż powstanie zwarte ciasto.
- Rozwałkuj ciasto i wytnij przyszłe bułeczki. Piecz przez 25 minut w rozgrzanym do 200 stopni C piekarniku.
- W blenderze przygotuj sos. W tym celu połącz ze sobą pastę tahini, sok z cytryny, ocet jabłkowy, sól, bazylię, pietruszkę i czosnek.
- Gotowe bułeczki przekrój na pół. Na spodzie rozprowadź zielony sos. Na wierzchu ułóż rukolę, plastry kalarepy i ponownie dodaj sos, a na wierzchu połóż awokado.
- I znów rozsmaruj sos, dodaj fetę i kiełki. Na wierzchu ułóż drugą część bułki i gotowe. Smacznego!