PrzepisKotlety mielone z sosem grzybowym

Kotlety mielone z sosem grzybowym

Kotlety mielone z sosem grzybowym
Pyszności
03.10.2019 17:00, aktualizacja: 17.10.2019 14:14

Kotlety mielone z sosem grzybowym to idealna kombinacja obiadowa na jesienne dni. Jest nie tylko pyszna, ale i prosta w przygotowaniu! Czego chcieć więcej?

Składniki:

Sos grzybowy

  1. 2 łyżki masło
  2. 300 g borowik szlachetny
  3. 1/2 szt. cebula
  4. 1-2 szt. ząbki czosnku
  5. 1/2 szt. cytryna sok
  6. 200 ml śmietanka 30%
  7. 1/3 szkl. natka pietruszki posiekana
  8. 1/2 łyżeczki sól
  9. 1/2 łyżeczki pieprz

Kotlety

  1. 1 szt. jajko
  2. 1 szt. cebula usmażona
  3. 1/2 szkl. bułka tarta
  4. 1 łyżeczka sól
  5. 1/2 łyżeczki pieprz
  6. 1 szkl. bułka tarta do panierowania
  7. 1-2 ząbki czosnek
  8. smalec do smażenia
  9. 500 g mięso wieprzowe mielone

Sposób przygotowania:

1. Podziel borowiki na mniejsze kawałki.

Grzyby - Pyszności
Grzyby - Pyszności

2. Następnie połącz na patelni: masło, cebulę, borowiki, czosnek, natkę pietruszki, sól, pieprz, czosnek, śmietankę i sok z cytryny.

Sos grzybowy - Pyszności
Sos grzybowy - Pyszności

3. Zblenduj mieszankę i przelej ją do formy na kostki lodu. Przechowuj w zamrażarce przez 3-4 godziny.

Obraz

4. Czas na kotlety. Aby je przygotować, połącz: mięso mielone, usmażoną cebulę, bułkę tartą, pieprz, sól, czosnek oraz jajko. Dokładnie wymieszaj.

Obraz

5. Weź trochę mięsa i obtocz nim kawałek zamrożonego sosu grzybowego. Obtocz w bułce tartej i smaż na smalcu.

Obraz

6. Podawaj m.in. z ziemniakami. Smacznego!

Obraz
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także