Krem z czerwonych buraków

Uwielbiamy zupy, dlatego nie mogliśmy się powstrzymać i przygotowaliśmy naszą wariację z kremem z buraków w roli głównej. Ślinka cieknie od samego patrzenia ?



Składniki:
Porcje- 4 szt. burak
- 2 ząbki czosnek
- 1,5 łyżki imbir mielony
- 1 łyżka papryka słodka
- 400 ml mleko kokosowe
- 1/2 szkl. woda
- 1 łyżeczka sól
- 1 łyżeczka pieprz
- 1/2 szt. cytryna sok
- 1/2 natki pietruszka posiekana
- 1 garść nasiona słonecznika
Sposób przygotowania:
- Buraki owiń w folię aluminiową i wstaw do piekarnika na 45 minut (temp. 200 stopni Celsjusza).
- W rondelku połącz ze sobą czosnek, imbir i słodką paprykę.
- Następnie dodaj upieczone buraki, mleko kokosowe i wodę. Gotuj na niewielkim ogniu pod przykryciem przez 15 minut.
- Zdejmij mieszankę z palnika. Dodaj sól, pieprz i sok z cytryny. Zblenduj na krem.
- Zupę udekoruj przy pomocy natki pietruszki i nasion słonecznika. Smacznego!
Komentarze