PrzepisKrewetki w sosie słodko-kwaśnym na makaronie z cukinii

Krewetki w sosie słodko-kwaśnym na makaronie z cukinii

Krewetki w sosie słodko-kwaśnym na makaronie z cukinii
Pyszności
30.12.2019 17:00, aktualizacja: 09.09.2020 10:40

Krewetki w sosie słodko-kwaśnym na makaronie z cukinii to wyjątkowe danie, którego nie możesz przegapić. Nie dość, że obłędnie smakuje, to jeszcze jego przygotowanie jest jednocześnie bardzo proste i mega ekscytujące! Takie mieszanki lubimy najbardziej ?

To jednak nie koniec dobrych wieści. Naszym zdaniem wystrzałowy posiłek świetnie sprawdzi się w roli sylwestrowej kolacji. Dlatego jeśli chcesz zaskoczyć swoich gości czymś wyjątkowym, trafiłaś w odpowiednie miejsce.

Krewetkom w naszym przepisie towarzyszy makaron z cukinii. Przygotowaliśmy go przy pomocy Zoodlera marki Philips.

Składniki:

  1. 300 g krewetki
  2. 3 łyżki olej sezamowy
  3. 2 szt. ząbki czosnku
  4. 1 łyżka cukier
  5. 1/2 łyżeczki płatki chili
  6. 2 łyżki sos sojowy
  7. 1/2 szt. limonka sok
  8. 1 szt. cukinia
  9. 2 łyżki sezam
  10. 40 ml spirytus

Sposób przygotowania:

1. Na początku przygotuj marynatę z krewetkami. W tym celu połącz w misce: krewetki, olej sezamowy, ząbki czosnku, cukier, płatki chili, sos sojowy i sok z limonki. Odstaw miskę na 20 minut.

Obraz

2. W międzyczasie przygotuj makaron z cukinii. W tym celu wykorzystaliśmy zoodler marki Philips.

Obraz

3. Krewetki umieść na patelni i smaż je przez 3-4 minuty. Podczas smażenia dodaj również spirytus i flambiruj. Dzięki czemu pozbędziesz się rtęci z krewetek.

Obraz

4. Do krewetek dodaj wcześniej przygotowany makaron z cukinii. Dokładnie wymieszaj.

Obraz

5. Po kilku minutach pyszne danie jest gotowe do podania! Możesz udekorować je dodatkowo sezamem.

Obraz
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także