Łazanki z młodą kapustą

Łazanki to tradycyjne danie, które kojarzy się nam przede wszystkim z pysznymi obiadami u babci. Nic więc dziwnego, że klasyka zagościła do naszej kuchni i jak zwykle coś do niej dodaliśmy od siebie ?



Zobacz także: Kotlet drobiowy przekładany szparagami
Składniki:
Porcje- 200 g boczek wędzony
- 3 szt. cebula szalotka
- 1 laska kiełbasa podwawelska
- 1 szt. por biała część
- 1 szt. młoda kapusta
- 2-3 szt. pomidory obrane ze skórki
- 3-4 szt. liście laurowe
- 3-4 szt. ziele angielskie;
- 1 łyżka suszony majeranek
- 400 ml bulion
- 400 g makaron łazanki ugotowany
- 1 łyżka sól
- 1/2 łyżeczki pieprz
- 2 łyżki świeży koperek posiekany
Sposób przygotowania:
- W dużym garnku podsmaż ze sobą: boczek wędzony, cebulę szalotkę i kiełbasę podwawelską.
- Następnie dorzuć do garnka posiekanego pora i młodą kapustę.
- Nie zapomnij także o pomidorach i bulionie.
- Na koniec dodaj ziele angielskie, liście laurowe oraz suszony majeranek. Duś pod przykryciem przez 20 minut.
- Na koniec dodaj ugotowany makaron, świeży koperek, sól i pieprz.
- Smacznego!