PrzepisLeśny mech w formie kopuły

Leśny mech w formie kopuły

Leśny mech w formie kopuły
Pyszności
01.08.2020 17:00, aktualizacja: 16.08.2020 17:58

Leśny mech w formie kopuły to idealny deser na niedzielne ciasto. Nie dość, że jest łatwe w przygotowaniu, to jeszcze możesz wypełnić je ulubionymi owocami. Co więcej, genialnie się prezentuje 😍

W przygotowaniu zielonej mieszanki użyliśmy blendera próżniowego marki Philips.

Składniki:

Szpinakowy biszkopt

  1. 180 g szpinak
  2. 1/2 szkl. cukier
  3. 5 szt. jajka (z podziałem na białka i żółtka)
  4. 120 ml olej
  5. 2 łyżeczki proszek do pieczenia
  6. 250 g mąka tortowa

Masa

  1. 500 ml śmietanka 30%
  2. 500 g ser mascarpone
  3. 200 ml mleko skondensowane
  4. 3/4 szkl. dropsy czekoladowe

Owoce

  1. truskawki
  2. maliny
  3. borówki

Sposób przygotowania:

1. Cały proces rozpocznij od połączenia w blenderze szpinaku i oleju.

Obraz

2. W dużej misce połącz białka i cukier. Jako kolejne składniki dodaj żółtka, mieszankę z blendera, mąkę i proszek do pieczenia.

Obraz

3. Przelej powstałą mieszankę do formy do pieczenia. Następnie umieść w piekarniku na 30 minut (temp. 170 stopni Celsjusza).

Obraz

4. W ostudzonym biszkopcie zrób wgłębienie, po czym umieść w nich owoce.

Obraz

5. Czas przygotować masę. W tym celu zmiksuj śmietankę z serkiem mascarpone i mlekiem skondensowanym. Na końcu dodaj dropsy czekoladowe i dokładnie wymieszaj.

Obraz

6. Umieść masę na wierzchu ciasta, tak aby powstała kopuła. Na wierzchu posyp pokruszonym biszkoptem szpinakowym.

Obraz

7. Smacznego!

Obraz
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także