PrzepisLeśny mech w wielkanocnym wydaniu

Leśny mech w wielkanocnym wydaniu

Leśny mech w wielkanocnym wydaniu
Pyszności
08.04.2020 12:00, aktualizacja: 16.08.2020 16:14

Leśny mech to kultowe ciasto, które zachwyca zarówno smakiem, jak i wyglądem. Dlatego też postanowiliśmy przygotować ten pyszny deser w wersji wielkanocnej. Takie połączenie to strzał w 10!

W przygotowaniu świeżego szpinaku pomógł nam blender ręczny OnTheGo Philips.

Składniki:

Krem

  1. 150 ml wrzątek
  2. 5 łyżek cukier puder
  3. 300 ml śmietanka 30%
  4. 280 g serek mascaropone
  5. 1 szt. galaretka krystaliczna

Pozostałe składniki

  1. jajka wielkanocne
  2. maliny
  3. borówki

Ciasto

  1. 250 g szpinak świeży
  2. 1/4 szkl. woda
  3. 3/4 szkl. cukier
  4. 3 szt. jajka
  5. 1,5 łyżeczki proszek do pieczenia
  6. 1/2 szkl. olej
  7. 1 3/4 szkl. mąka

Sposób przygotowania:

1. W dużej misce umieść świeży szpinak i wodę. Zblenduj na gładką masę. Odstaw na bok.

Leśny mech - Pyszności
Leśny mech - Pyszności

2. W drugiej misce połącz jajka i cukier. Kiedy uzyskasz już puszystą i jasną mieszankę, zacznij dodawać stopniowo olej.

Obraz

3. Nie zapomnij dodać również zblendowanego szpinaku, mąki i proszku do pieczenia. Przelej do formy do pieczenia i piecz przez 25 minut (temp. 180 stopni Celsjusza).

Obraz

4. W międzyczasie przygotuj krem. W tym celu ubij śmietankę z cukrem pudrem. Następnie zacznij dodawać stopniowo serek mascarpone i przestudzoną galaretkę krystaliczną.

Obraz

5. Odetnij wierzch biszkopta. Na spodzie rozprowadź krem i dodaj świeże owoce. Z górnej części stwórz kruszonkę i rozprowadź ją na wierzchu ciasta. Dodaj cukrowe i czekoladowe jajka, po czym wstaw deser do lodówki (ok. 1,5 godziny).

Obraz

6. I to wszystko! Smacznego 😍

Obraz
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także