PrzepisObiadŁosoś w cytrusach

Łosoś w cytrusach

Łosoś w cytrusach
Pyszności
25.12.2018 17:00, aktualizacja: 26.12.2018 09:27

Co świetnie pasuje do łososia? Oczywiście cytrusy ? Zresztą sama się o tym przekonaj i koniecznie wypróbuj naszą dzisiejszą propozycję!

Składniki:

Masło ziołowe

  1. 1 szczypta sól
  2. 3 łyżki masło roztopione
  3. 1 łyżka świeże zioła bazylia, tymianek, kolendra

Salsa cytrusowa

  1. 1 szt. pomarańcza
  2. 1 szt. grejpfrut
  3. 1 szt. szalotka
  4. 2 łyżki kolendra
  5. 1/2 szt. cytryna sok
  6. 1 szczypta sól
  7. 1 szczypta pieprz

Podstawowe składniki

  1. 500 g filet z łososia
  2. 2 ząbki czosnek
  3. 1 szt. pomarańcza
  4. 1,5 łyżki brązowy cukier
  5. 1 łyżeczka starta skórka z cytryny
  6. 1/2 łyżeczki sól
  7. 1/2 łyżeczki pieprz
  8. 1,5 łyżki oliwa z oliwek

Sposób przygotowania:

1. Połącz w misce oliwę z oliwek, skórkę z cytryny, brązowy cukier, czosnek, pieprz oraz sól. Dokładnie wymieszaj.

Obraz

2. Przełóż łososia do formy do pieczenia. Rozprowadź na nim wcześniej przygotowaną mieszankę i na wierzchu ułóż plastry pomarańczy. Wstaw do piekarnika na 10 minut (temp. 200 stopni Celsjusza).

Obraz

3. Czas na przygotowanie masła ziołowego. W tym celu połącz roztopione masło, świeże zioła oraz sól. Dobrze wymieszaj. Rozprowadź mieszankę na podpieczonym łososiu i ponownie wstaw do piekarnika na 5-10 minut (temp. 200 stopni Celsjusza).

Obraz

4. W międzyczasie przygotuj salsę cytrusową, łącząc: pomarańczę, grejpfruta, szalotkę, kolendrę, sok z cytryny, sól oraz pieprz.

Obraz

5. Gotowego łososia podawaj z salsą cytrusową oraz ryżem. Smacznego!

Obraz
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także