Makaron chiński z warzywami

Makaron chiński z warzywami to szybkie, łatwe i smaczne danie, które przygotujesz w jednej patelni. Cała rodzina będzie zachwycona!



W przygotowaniu marchewki pomógł nam Zoodler marki Philips.
Zobacz także: Roladki z indyka z warzywami
Składniki:
PorcjeSos
- 2 łyżki sos sojowy
- 2 łyżki miód
- 2 łyżki olej sezamowy
- 1 łyżka sos sriracha
Reszta składników
- 200 g makaron mie goreng
- 4 łyżki olej roślinny
- 3 ząbki czosnek
- 1 szt. cebula szalotka
- 3 cm świeży imbir
- 1 szt. czerwona papryka
- 1 szt. zielona papryka
- 1 szt. marchewka
- 100 g grzyby shimeji
- 100 g świeży szpinak
- 1 chochla woda po ugotowanym makaronie


Sposób przygotowania:
- Cały proces rozpocznij od przygotowania sosu. W tym celu połącz: olej sezamowy, miód, sos sriracha i sos sojowy. Dokładnie wymieszaj aż zgęstnieje.
- Zzoodluj marchewkę.
- Następnie zalej makaron mie goreng wrzątkiem i odstaw na 15 minut.
- Na mocno rozgrzany olej roślinny wrzuć czosnek, cebulę szalotkę i imbir. Po chwili dodaj wcześniej przygotowany sos.
- Teraz dodaj dwa rodzaje papryki, zzoodlowaną marchewkę, makaron i grzyby.
- Nie zapomnij także o szpinaku i chochli wody po ugotowanym makaronie. Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki i gotuj przez 5 minut.
- I pyszny obiad jest już gotowy!