PrzepisMakaronyMakaronowy tort z pulpetami

Makaronowy tort z pulpetami

Makaronowy tort z pulpetami
Pyszności
21.02.2019 17:00, aktualizacja: 07.09.2020 11:04

Pyszny tort w wydaniu obiadowym i na słono kompletnie zawrócił nam w głowach ? Oj będzie się działo ?

Składniki:

Szpinakowa mieszanka

  1. 250 g ricotta
  2. 200 g serek śmietankowy
  3. 1 opakowanie szpinak mrożony
  4. 1/3 szkl. mozzarella
  5. 1 szt. jajko
  6. 2 ząbki czosnek
  7. 1 łyżeczka sól
  8. 1/2 łyżeczki pieprz

Makaronowa mieszanka

  1. 5 szt. jajka
  2. 1/3 szkl. mozzarella
  3. 1 łyżeczka suszona bazylia
  4. 1 ząbek czosnek
  5. 1 łyżeczka sól
  6. 1/2 łyżeczki pieprz
  7. 500 g makaron
  8. 1 szkl. passata pomidorowa

Mięsna mieszanka

  1. 300 g wołowina
  2. 1 łyżeczka kmin rzymski
  3. 1 łyżeczka papryka słodka
  4. 1 łyżeczka czosnek granulowany
  5. 1/2 szkl. mozzarella
  6. 1 łyżeczka sól
  7. 1/2 łyżeczki pieprz

Sposób przygotowania:

1. W misce połącz ze sobą ricottę, serek śmietankowy i szpinak.

Obraz

2. Jako kolejne składniki dodaj mozzarellę, jajko, czosnek, sól oraz pieprz. Dokładnie wymieszaj.

Obraz

3. Czas na połączenie ugotowanego makaronu, passaty pomidorowej, mozzarelli, bazylii, czosnku, pieprzu, soli oraz jajek.

Obraz

4. I na koniec mieszanka z wołowiną. Dodaj do mięsa czosnek granulowany, kmin rzymski, paprykę słodką, sól oraz pieprz.

Obraz

5. W formie do pieczenia umieść połowę mieszanki z makaronem, po czym dodaj miks z serem i szpinakiem.

Obraz

6. Na wierzchu ułóż drugą warstwę makaronu. Posyp żółtym serem i dodaj pulpety ulepione z mięsa wołowego. Wstaw do piekarnika na 40 minut (temp. 160 stopni).

Obraz

7. Smacznego!

Obraz
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także