Marynata do karkówki na 4 sposoby

Marynata do karkówki jest niezbędna w letnim sezonie. W końcu to właśnie wtedy spotykamy się ze znajomymi przy grillu. A karkówka jest wtedy podstawą, jeśli chodzi o tradycyjne menu ?



Zobacz także: Klopsiki wieprzowe na kapuście – idealne na obiad
Składniki:
PorcjeMiodowo-musztardowa
- 1 łyżka musztarda francuska
- 1 łyżka musztarda sarepska
- 1/3 szkl. miód wielokwiatowy
- 2 szt. ząbki czosnku
- 1/3 szkl. oliwa z oliwek
- 1 łyżka oregano
- 1 łyżka majeranek
- 1 łyżeczka sól
- 1 łyżeczka pieprz
Ketchup-chili
- 1/2 szkl. pikantny ketchup
- 1/3 szkl. olej roślinny
- 1 szt. szalotka
- 1 łyżka brązowy cukier
- 2 szt. papryczki chili
- 2 szt. ząbki czosnku
- 1 łyżeczka sól
- 1 łyżeczka pieprz
Piwno-miodowa
- 1/2 szkl. piwo jasne
- 1/2 szkl. miód wielokwiatowy
- 1/2 szt. cebula
- 2 łyżki ocet jabłkowy
- 1 łyżka imbir
- 1/3 szkl. natka pietruszki posiekana
Jogurtowo-miętowa
- 1 szkl. jogurt naturalny
- 1/2 szt. cebula czerwona
- 1 szt. cytryna sok
- 1/3 szkl. świeża mięta
- 1 łyżeczka sól
- 1 łyżeczka pieprz


Sposób przygotowania:
- Aby przygotować marynatę miodowo-musztardową, połącz ze sobą: miód, oliwę z oliwek, musztardę francuską, musztardę sarepską, czosnek, oregano, majeranek, pieprz i sól.
- Marynatę z ketchupem i chili stworzysz przy pomocy: ketchupu, oleju, szalotki, brązowego cukru, papryczek chili, czosnku, pieprzu i soli.
- Na mieszankę piwno-miodową składa się: miód, ocet jabłkowy, piwo jasne, cebula, imbir, pietruszka, pieprz i sól.
- I na koniec kombinacja jogurtu i mięty. Tym razem połącz ze sobą: jogurt, cebulę, sok z cytryny, świeżą miętę, sól i pieprz.
- Włóż mięso do marynaty i wstaw do lodówki na minimum 2 godziny. Następnie usmaż na grillu i gotowe!