PrzepisDeseryMazurek pomarańczowy

Mazurek pomarańczowy

Mazurek pomarańczowy
Pyszności
01.03.2021 18:00, aktualizacja: 01.03.2021 18:51

Nie ma Wielkanocny bez mazurka, dlatego też dziś przychodzimy z wyjątkowym przepisem. Mazurek pomarańczowy, bo o nim mowa, zachwyca nie tylko smakiem, ale i wyglądem 👍

Naszego mazurka upiekliśmy w Ovi Smart marki Philips.

Składniki:

Spód

  1. 150 g mąka krupczatka
  2. 150 g mąka pszenna
  3. 100 g cukier puder
  4. 2 szt. żółtka
  5. 1 łyżka śmietana 18%
  6. 200 g masło prosto z lodówki

Warstwa pomarańczowa

  1. 2 szt. pomarańcze duże
  2. 1/3 szkl. cukier
  3. 2 łyżki sok z limonki

Dodatki

  1. skórka z pomarańczy do dekoracji
  2. 10 g płatki migdałowe

Sposób przygotowania:

1. Cały proces rozpocznij od przygotowania pomarańczowej wkładki. W tym celu zmiksuj w blenderze: obrane pomarańcze, cukier i sok z limonki.

Obraz

2. Powstałą mieszankę gotuj ok. 15 minut, aż zgęstnieje.

Obraz

3. Teraz czas na ciasto kruche. Aby je przygotować, połącz na stolnicy: dwa rodzaje mąk, masło, żółtka, cukier puder i śmietanę. Kiedy już uzyskasz formę ciasta, owiń je folią spożywczą i wstaw do lodówki na 30 minut.

Obraz

4. Po tym czasie rozwałkuj ciasto i wytnij z niego kółko, po czym umieść w formie do pieczenia. Z reszty ciasta zrób dwa warkoczyki i ułóż je dookoła formy. Teraz lekko ponakłuwaj ciasto widelcem i piecz je w Ovi przez 15 minut (temp. 160 stopni Celsjusza).

Obraz

5. Na gotowym i ostudzonym spodzie rozprowadź pomarańczową mieszankę. Na koniec udekoruj płatkami migdałów, tworząc małe kwiatki. Możesz dodać również skórkę z pomarańczy.

Obraz

6. I to wszystko!

Obraz
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także