PrzepisDania główneMłoda kapusta w sosie pomidorowym

Młoda kapusta w sosie pomidorowym

Młoda kapusta w sosie pomidorowym
Pyszności
19.05.2021 08:00, aktualizacja: 22.05.2021 10:45

Młoda kapusta w sosie pomidorowym z pysznym mięsnym farszem skradła nasze serca od pierwszego kęsa. Obok takiej kombinacji smakowej nie da przejść się obojętnie.

Domowy sos pomidorowy do tego przepisu przygotowaliśmy w blenderze próżniowym marki Philips.

Składniki:

Podstawowe składniki

  1. 1 szt. młoda kapusta
  2. 400 g mielone mięso wieprzowe
  3. 1 szt. marchewka
  4. 2 ząbki czosnek
  5. 2 łyżki suszony majeranek
  6. 1 łyżka sól
  7. 1 łyżeczka pieprz
  8. 2 szt. liście laurowe
  9. 3-4 szt. ziele angielskie;

Sos pomidorowy

  1. 200 ml bulion drobiowy/warzywny
  2. 1 łyżka sól
  3. 1 łyżeczka pieprz
  4. 2 ząbki czosnek
  5. 400 g pomidory pelati

Sposób przygotowania:

1. Cały proces rozpocznij od przygotowania farszu. W tym celu połącz: mięso mielone, marchewkę, czosnek, suszony majeranek, pieprz i sól. Dokładnie wymieszaj.

Obraz

2. Podziel młodą kapustę na dwie części, po czym wydrąż jej środek.

Obraz

3. W powstałych miseczkach umieść wcześniej przygotowany farsz.

Obraz

4. W blenderze próżniowym przygotuj sos z pomidorów. W tym celu połącz: wydrążone przed chwilą części młodej kapusty, pomidory pelati, czosnek, pieprz, sól oraz bulion warzywny.

Obraz

5. Przełóż młodą kapustę do garnka, po czym dodaj sos, liście laurowe oraz ziele angielskie. Duś pod przykryciem przez 30 minut, po czym zredukuj sos.

Obraz

6. Smacznego!

Obraz
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także