Młoda kapusta w sosie pomidorowym

Młoda kapusta w sosie pomidorowym z pysznym mięsnym farszem skradła nasze serca od pierwszego kęsa. Obok takiej kombinacji smakowej nie da przejść się obojętnie.



Domowy sos pomidorowy do tego przepisu przygotowaliśmy w blenderze próżniowym marki Philips.
Zobacz także: Deser na zimno z galaretką
Składniki:
PorcjePodstawowe składniki
- 1 szt. młoda kapusta
- 400 g mielone mięso wieprzowe
- 1 szt. marchewka
- 2 ząbki czosnek
- 2 łyżki suszony majeranek
- 1 łyżka sól
- 1 łyżeczka pieprz
- 2 szt. liście laurowe
- 3-4 szt. ziele angielskie;
Sos pomidorowy
- 400 g pomidory pelati
- 200 ml bulion drobiowy/warzywny
- 1 łyżka sól
- 1 łyżeczka pieprz
- 2 ząbki czosnek


Sposób przygotowania:
- Cały proces rozpocznij od przygotowania farszu. W tym celu połącz: mięso mielone, marchewkę, czosnek, suszony majeranek, pieprz i sól. Dokładnie wymieszaj.
- Podziel młodą kapustę na dwie części, po czym wydrąż jej środek.
- W powstałych miseczkach umieść wcześniej przygotowany farsz.
- W blenderze próżniowym przygotuj sos z pomidorów. W tym celu połącz: wydrążone przed chwilą części młodej kapusty, pomidory pelati, czosnek, pieprz, sól oraz bulion warzywny.
- Przełóż młodą kapustę do garnka, po czym dodaj sos, liście laurowe oraz ziele angielskie. Duś pod przykryciem przez 30 minut, po czym zredukuj sos.
- Smacznego!