PrzepisGrillPad thai z grilla

Pad thai z grilla

Pad thai z grilla
Pyszności
12.06.2021 17:00, aktualizacja: 12.04.2023 09:44

Czegoś takiego jeszcze u nas nie było. Specjalnie z myślą o Was, przygotowaliśmy pyszne danie prosto z kuchni tajskiej. Pad thai z grilla, bo o nim mowa, skradł nasze serca od pierwszego kęsa. Z Wami będzie tak samo!

Pyszne danie przygotowaliśmy na grillu gazowym Onyx 4 S marki Campingaz.

Składniki:

  1. 1/4 szkl. olej roślinny
  2. 2 szt. cebula szalotka
  3. 5 szt. jajka
  4. 400 g tofu
  5. 1 szt. brokuł
  6. 1 szt. czerwona papryka
  7. 1 szt. żółta papryka
  8. 300 g orzeszki ziemne prażone
  9. 2 łyżki sos sriracha
  10. 30 g kiełki fasoli mung
  11. 3 ząbki czosnek
  12. 2 szt. papryczka chili
  13. 5 łyżek sos sojowy
  14. 3 łyżki pasta z tamaryndowca
  15. 1 szt. limonka
  16. 2 szt marchewki
  17. 400 g makaron ryżowy ugotowany
  18. 1 szkl. szczypiorek posiekany

Sposób przygotowania:

1. Ułóż tofu na płycie grillowej. Z każdej strony rozsmaruj delikatnie sos sojowy.

Obraz

2. Na patelni połącz ze sobą: cebulę szalotkę, czosnek i papryczki chili.

Obraz

3. Po chwili dodaj na patelnię sos sojowy, sos sriracha, pastę z tamaryndowca oraz miód.

Obraz

4. Do patelni dodaj również sok z limonki, marchewki oraz kiełki fasoli mung. Dokładnie wymieszaj i smaż całą mieszankę ok. 2-3 minuty.

Obraz

5. W międzyczasie dodaj na płytę grillową papryki i brokuła.

Obraz

6. Wróć do pracy nad zawartością patelni. Dodaj do naczynia ugotowany makaron ryżowy.

Obraz

7. Na koniec dodaj jajka i szczypiorek. Dokładnie wymieszaj.

Obraz

8. Połącz teraz wszystkie składniki i podawaj swoim bliskim. Smacznego!

Obraz
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także