PrzepisPieczeń rzymska z zoodlowaną marchewką

Pieczeń rzymska z zoodlowaną marchewką

Pieczeń rzymska z zoodlowaną marchewką
Pyszności
14.04.2020 17:00, aktualizacja: 16.08.2020 16:19

Pieczeń rzymska to sprawdzony przepis na pyszny obiad dla całej rodziny. Tym razem postanowiliśmy połączyć ją z zoodlowaną marchewką. I był to strzał w 10!

Dzięki tej kombinacji otrzymaliśmy smaczne, szybkie i pomysłowe danie jednocześnie. W przygotowaniu marchewki pomógł nam Zoodler marki Philips.

Składniki:

Mięso

  1. 800 g mielone mięso z indyka
  2. 3 szt. jajka
  3. 1 szt. marchewka duża
  4. 1/3 szkl. bułka tarta
  5. 1/2 szt. cebula
  6. 1/3 szkl. natka pietruszki posiekana
  7. 2 ząbki czosnek posiekany
  8. 1 łyżeczka słodka papryka
  9. 1 łyżka zioła prowansalskie
  10. 1 łyżeczka sól
  11. 1/2 łyżeczki pieprz
  12. 1/3 szkl. mleko

Glazura

  1. 1/2 szkl. ketchup
  2. 2 łyżki cukier brązowy
  3. 1 łyżeczka suszony czosnek
  4. 1 łyżeczka suszona cebula
  5. 1/3 łyżeczki sól

Sposób przygotowania:

1. W dużej misce połącz: mięso mielone z indyka, bułkę tartą, cebulę i jajka.

Obraz

2. Następnie dodaj: natkę pietruszki, zioła prowansalskie, czosnek, słodką paprykę, pieprz i sól. Dokładnie wymieszaj.

Obraz

3. Na samym końcu dodaj mleko. Ponownie wymieszaj.

Obraz

4. W formie do pieczenia zrób pierwszą warstwę mięsnej mieszanki. W powstałym wgłębieniu umieść zoodlowaną marchewkę. Dopraw do smaku, po czym umieść kolejną warstwę mięsnej mieszanki. Powtórz cały proces i wstaw gotową pieczeń do piekarnika na 40 minut (temp. 180 stopni Celsjusza).

Obraz

5. W międzyczasie przygotuj glazurę. W tym celu zmiksuj ze sobą: ketchup, brązowy cukier, suszony czosnek i cebulę oraz sól. Rozprowadź powstałą mieszankę na pieczeni i ponownie umieść ją w piekarniku. Tym razem na 20 minut.

Obraz

6. I to wszystko! Smacznego ❤️

Obraz
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także