Ptasie mleczko w formie placka

Tym razem przygotowaliśmy dla Was pyszny deser, który nie wymaga pieczenia. Ptasie mleczko w formie placka z pewnością przypadnie Wam do gustu. Skąd to wiemy? Po prostu nie ma innej opcji 🙂



Składniki:
Porcje- 600 g serek homogenizowany
- 2 opakowania galaretka wiśniowa
- 16 szt. herbatniki kakaowe
- 500 ml śmietanka 30%
- 250 g czekolada gorzka
Sposób przygotowania:
- Rozpuść galaretki w gorącej wodzie i odstaw do ostudzenia. Następnie połącz je z serkiem homogenizowanym przy pomocy miksera.
- Jako kolejny składnik dodaj ubitą wcześniej śmietankę 30% (300 ml). I wymieszaj delikatnie przy pomocy szpatułki.
- W formie do pieczenia ułóż spód z kakaowych herbatników.
- Następnie wylej wcześniej przygotowaną masę i wstaw do lodówki na 4 godziny.
- Przygotuj polewę. Gorzką czekoladę (250 g) zalej gorącą śmietanką (200 ml) i dokładnie wymieszaj, aż oba składniki ładnie się połączą. Potem stwórz kolejną warstwę na deserze i ponownie włóż do lodówki - tym razem na godzinę.
- Gotowy deser podziel na kawałki i ciesz się pysznym smakiem ptasiego mleczka 🙂