Pulpety z kurczaka zapiekane z cukinią i ziemniakami

Pulpety z kurczaka zapiekane z cukinią oraz ziemniakami – i nie potrzebujesz nic więcej, aby przygotować pyszny obiad dla całej rodziny. Ślinka cieknie od samego patrzenia!



Warzywa do tego przepisu przygotowaliśmy w robocie kuchennym marki Philips.
Zobacz także: Oponki z kurczaka
Składniki:
PorcjePulpety
- 800 g mielone z kurczaka
- 1/2 szkl. bułka tarta
- 1 szt. jajko
- 1 łyżeczka sól
- 1 łyżeczka pieprz
- 1/2 szt. natka pietruszki posiekana
- 1 łyżeczka czosnek granulowany
- 1 łyżeczka cebula granulowana
- 1 łyżeczka zioła prowansalskie
Pozostałe składniki
- 300 ml sos sriracha
- 1/3 kostki masło
- 1-2 szt. cukinia
- 5-6 szt. ziemniaki
- 1 szkl. mozzarella


Sposób przygotowania:
- Cały proces rozpocznij od podzielenia warzyw na talarki.
- Następnie przygotuj pulpety z kurczaka. W tym celu połącz: mięso mielone z kurczaka, bułkę tartą, jajko, sól, pieprz, pietruszkę, czosnek, cebulę i zioła prowansalskie.
- Na spodzie formy do pieczenia ułóż naprzemian plastry cukinii i ziemniaków.
- Na wierzchu ułóż pulpety z kurczaka.
- Powstałe luki wypełnij przy pomocy warzywnych talarków.
- Na palniku połącz sos i masło.
- Następnie polej nim całe danie, po czym posyp żółtym serem.
- Tak przygotowane danie wstaw do piekarnika na 45 minut (temp. 180 stopni Celsjusza).
- Smacznego!