PrzepisDania głównePulpety z kurczaka zapiekane z cukinią i ziemniakami

Pulpety z kurczaka zapiekane z cukinią i ziemniakami

Pulpety z kurczaka zapiekane z cukinią i ziemniakami
Pyszności
22.08.2021 16:00, aktualizacja: 29.08.2021 10:20

Pulpety z kurczaka zapiekane z cukinią oraz ziemniakami - i nie potrzebujesz nic więcej, aby przygotować pyszny obiad dla całej rodziny. Ślinka cieknie od samego patrzenia!

Warzywa do tego przepisu przygotowaliśmy w robocie kuchennym marki Philips.

Składniki:

Pulpety

  1. 800 g mielone z kurczaka
  2. 1/2 szkl. bułka tarta
  3. 1 szt. jajko
  4. 1 łyżeczka sól
  5. 1 łyżeczka pieprz
  6. 1/2 szt. natka pietruszki posiekana
  7. 1 łyżeczka czosnek granulowany
  8. 1 łyżeczka cebula granulowana
  9. 1 łyżeczka zioła prowansalskie

Pozostałe składniki

  1. 1/3 kostki masło
  2. 1-2 szt. cukinia
  3. 5-6 szt. ziemniaki
  4. 1 szkl. mozzarella
  5. 300 ml sos sriracha

Sposób przygotowania:

1. Cały proces rozpocznij od podzielenia warzyw na talarki.

Obraz

2. Następnie przygotuj pulpety z kurczaka. W tym celu połącz: mięso mielone z kurczaka, bułkę tartą, jajko, sól, pieprz, pietruszkę, czosnek, cebulę i zioła prowansalskie.

Obraz

3. Na spodzie formy do pieczenia ułóż naprzemian plastry cukinii i ziemniaków.

Obraz

4. Na wierzchu ułóż pulpety z kurczaka.

Obraz

5. Powstałe luki wypełnij przy pomocy warzywnych talarków.

Obraz

6. Na palniku połącz sos i masło.

Obraz

7. Następnie polej nim całe danie, po czym posyp żółtym serem.

Obraz

8. Tak przygotowane danie wstaw do piekarnika na 45 minut (temp. 180 stopni Celsjusza).

Obraz

9. Smacznego!

Obraz
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także