PrzepisMakaronyRóżowe tortellini z ricottą

Różowe tortellini z ricottą

Różowe tortellini z ricottą
Pyszności
18.09.2019 17:00, aktualizacja: 09.09.2020 12:18

Różowe tortellini z ricottą to idealny pomysł na oryginalny i smaczny obiad jednocześnie. Takiej kombinacji nie możesz przegapić ?

Składniki:

Makaron

  1. 3 szt. jajka
  2. 1 łyżka oliwa z oliwek
  3. 400 g mąka pszenna typ 650
  4. 1 łyżeczka sól

Farsz

  1. 1/2 łyżeczki pieprz
  2. 1 ząbek czosnek
  3. 250 g serek ricotta
  4. 1/2 szkl. ser parmezan starty
  5. 50 g szynka parmeńska

Dodatki

  1. oliwa z oliwek
  2. ser parmezan starty

Purée z buraka

  1. 1/2 szt. burak około 80 g
  2. 1 łyżka oliwa z oliwek
  3. 1 łyżeczka sól

Sposób przygotowania:

1. Podziel buraka na pół i umieść na folii aluminiowej. Polej oliwą z oliwek, ponakłuwaj widelcem i dopraw solą. Owiń folią i wstaw do piekarnika na 30 minut (temp. 190 stopni Celsjusza).

Obraz

2. Upieczonego buraka obierz i zblenduj.

Obraz

3. W mikserze połącz ze sobą: jajka, zblendowanego buraka, oliwę z oliwek i mąkę.

Obraz

4. Gotowe ciasto wstaw do lodówki na czas robienia farszu.

Obraz

5. Aby przygotować farsz, połącz: ricottę, szynkę parmeńską, parmezan, czosnek i pieprz.

Obraz

6. Rozwałkuj ciasto na cienkie placki i wytnij z nich kółka. Następnie nafaszeruj mieszanką z ricottą i stwórz tortellini.

Obraz

7. Gotowe pierożki gotuj przez 7-8 minut.

Obraz

8. Smacznego!

Obraz
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także