Sałatka z brokułami

Sałatka z brokułami to pyszna i sprawdzona przekąska, którą możesz zaserwować zarówno podczas rodzinnego spotkania, jak i imprezy w gronie przyjaciół!



Zobacz także: Warzywna zapiekanka w kolorowym wydaniu
Składniki:
PorcjePodstawowe składniki
- 9 plastrów boczek
- 1 szt. brokuł
- 1/2 szt. czerwona cebula
- 1/2 szkl. suszona żurawina
- 1/2 szkl. słonecznik
- 100 g ser cheddar
Sos
- 1/3 szkl. majonez
- 1/2 szkl. jogurt grecki
- 1/3 szkl. natka pietruszki posiekana
- pieprz do smaku
- sól do smaku


Sposób przygotowania:
- Ułóż plastry boczku na blaszce do pieczenia i wstaw do piekarnika na ok. 10 minut (temp. 170 stopni Celsjusza).
- W międzyczasie zblanszuj brokuł. Aby to zrobić, najpierw umieść warzywo we wrzątku na 2-3 minuty. Następnie umieść je w misce z wodą i lodem.
- Czas przygotować sos do sałatki. W tym celu połącz: majonez, jogurt grecki, natkę pietruszki, sól i pieprz.
- Teraz połącz wszystkie składniki sałatki w jednej misce. W naczyniu powinien znaleźć się brokuł, czerwona cebula, słonecznik, cheddar, żurawina i upieczone plastry boczku.
- Nie zapomnij dodać również sosu. I gotowe!
Komentarze