Serduszkowa rolada

Walentynki już jutro, dlatego też przychodzimy z pomysłem na pyszny i uroczy deser, który będzie idealnym prezentem z okazji święta zakochanych. A wszystko to za sprawą serduszka, które umieściliśmy w pysznej piance i czekoladowym biszkopcie ❤️



Składniki:
PorcjeBiszkopt
- 4 szt. jajka z podziałem na białka i żółtka
- 3,5 łyżki mąka
- 3,5 łyżki cukier
- 1 szczypta sól
- 1,5 łyżeczki proszek do pieczenia
- 3 łyżki kakao
- 1,5 łyżki olej
- 1,5 łyżki cukier wanilinowy
Pozostałe składniki
- 3 szt. galaretka truskawkowa
- 3 szt. galaretka malinowa
- 600 g serek homogenizowany
- 1 szkl. polewa czekoladowa


Sposób przygotowania:
- Zalej 3 galaretki wrzątkiem (750 ml ) i dokładnie wymieszaj. Przelej do 3 szklanek i odstaw do całkowitego stężenia.
- W międzyczasie przygotuj biszkopt. W tym celu ubij białka z odrobiną soli. Następnie zacznij dodawać stopniowo cukier, cukier wanilinowy, żółtka, mąkę, proszek do pieczenia, kakao oraz olej. Przelej do formy do pieczenia i wstaw do piekarnika na 20 minut (temp. 180 stopni Celsjusza).
- Kiedy biszkopt ostygnie, umieść go w keksówce. Pamiętaj, aby na dnie formy umieścić folię aluminiową. Następnie połącz w mikserze serek homogenizowany (200 g) oraz przestudzoną galaretkę malinową (rozpuść ją w 3/4 szkl. wrzątku). Powstałą mieszankę przelej do formy i wstaw do lodówki na 30 minut.
- Kiedy galaretka stężeje, wyjmij je ze szklanek i przy pomocy foremki do pieczenia wytnij serduszko w formie słupka.
- Ułóż galaretkowe serduszka brzuszkami do dołu. Następnie zalej mieszanką malinową. Przygotuj ją w identyczny sposób jak pierwszą warstwę, tylko podwój ilości. Po czym umieść w formie. Ponownie wstaw keksówkę do lodówki, tym razem na 4 godziny.
- Wyjmij ciasto z formy i polej je polewą czekoladową.
- Smacznego!