PrzepisDeserySnickersowa tarta

Snickersowa tarta

Snickersowa tarta
Pyszności
18.08.2018 09:00, aktualizacja: 20.08.2018 11:19

Uwielbiamy snickersy, dlatego też postanowiliśmy wykorzystać je w kuchni, aby stworzyć idealny deser. I wiecie co? Udało się!!!

Tego przepisu nie możecie przegapić ? Gwarantujemy, że zakochacie się w nim od pierwszego wejrzenia ?

Składniki:

Polewa czekoladowo-orzechowa

  1. 200 g czekolada
  2. 30 g masło orzechowe
  3. 3 szt. baton snickers

Karmelowo-orzechowa warstwa

  1. 200 g biały cukier
  2. 90 g masło
  3. 120 ml śmietanka 30%
  4. 1 szczypta sól
  5. 110 g orzechy ziemne

Spód orzechowy

  1. 45 ml woda zimna
  2. 110 g orzechy ziemne
  3. 125 g mąka
  4. 25 g cukier brązowy
  5. 1 szczypta sól
  6. 115 g masło
Sposób przygotowania:

1. Cały proces rozpocznij od przygotowania karmelu. W tym celu w rozgrzanym rondelku połącz ze sobą cukier, masło i śmietankę. Zdejmij z palnika i dodaj szczyptę soli. Odstaw na bok.

Obraz

2. Czas na spód. W blenderze zmiksuj orzechy ziemne. Po czym dodaj do urządzenia mąkę, cukier brązowy i sól.

Obraz

3. Do zmiksowanej mieszanki dodaj następnie masło. Przełóż do miski i dodaj 3 łyżki zimnej wody.

Obraz

4. Zagnieć ciasto i umieść je w formie do pieczenia. Przed wstawieniem do piekarnika zrób małe otwory przy pomocy widelca. Piecz ok. 20 minut w rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza piekarniku.

Obraz

5. Na upieczonym i ostudzonym spodzie rozprowadź karmel z dodanymi wcześniej orzechami. Kolejną warstwę stwórz z czekolady i masła orzechowego (polewę przygotuj w kąpiel wodnej).

Obraz

6. Na wierzchu ułóż podzielone na mniejsze kawałki batony i wstaw do lodówki na 3 godziny.

Obraz

7. Smacznego!

Obraz
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także