Surówka w trzech smakach

Surówka do obiadu zawsze się przyda, dlatego dziś przychodzimy aż z 3 propozycjami, aby nigdy się nie przejadły i w kuchni nie pojawiła się nuda ?



Przy tego typu przepisach kuchennych warto wykorzystać robot kuchenny z odpowiednimi tarczami, dzięki którym pokrojenie warzyw będzie proste i przyjemne jak bułka z masłem. W naszej kuchni użyliśmy urządzenia marki Philips.
Zobacz także: Ryba po grecku
Składniki:
PorcjeSurówka z marchewki
- 500 g marchewki
- 2-3 szt. brzoskwinie w zalewie
- 3 łyżki olej rzepakowy
- 2 łyżki musztarda miodowa
- 80 g suszona żurawina
- 1/2 szt. cytryny sok
- 1,5 łyżeczka sól
- 1 łyżeczka pieprz
Surówka z czerwonej kapusty
- 1/2 szt. czerwona kapusta
- 1 szt. por biała część
- 2 szt. gruszki
- 4 łyżki jogurt naturalny
- 3 łyżki majonez
- 1/2 szkl. natka pietruszki posiekana
- 1,5 łyżeczki sól
- 1 łyżeczka pieprz
- 1/2 szt. cytryna sok
Surówka z selera
- 500 g seler
- 2 szt. jabłka
- 4 łyżki jogurt naturalny
- 3 łyżki majonez
- 2 łyżki miód
- 1/3 szkl. natka pietruszki posiekana
- 80 g rodzynki
- 1,5 łyżeczki sól
- 1 łyżeczka pieprz


Sposób przygotowania:
Surówka z marchewki
- Zetrzyj w robocie kuchennym marchewki i brzoskwinie. Następnie połącz składniki z olejem rzepakowym, musztardą miodową, suszoną żurawiną i sokiem z cytryny. Dokładnie wymieszaj, dopraw solą i pieprzem.
- I gotowe!


Surówka z czerwonej kapusty
- Tym razem w urządzeniu zetrzyj: czerwoną kapustę, por i gruszki. Warzywa i owoce połącz z jogurtem naturalnym, majonezem, natką pietruszki, solą, pieprzem i sokiem z cytryny.
- Smacznego!


Surówka z selera
- I na koniec propozycja z selerem. Zetrzyj w robocie kuchennym seler i jabłka. Po czym połącz mieszankę z jogurtem naturalnym, majonezem, miodem, natką pietruszki rodzynkami, solą i pieprzem.
- Palce lizać!


Komentarze