Szpinakowe słoneczko – pizza dla malucha

Szpinakowe słoneczno to nasza najnowsza kombinacja dla malucha. Pyszne danie łączy w sobie coś z pizzy, a jednocześnie przemycasz w nim zdrowy szpinak! Maluchy i rodzice będą zachwyceni ?



W przygotowaniu smacznego farszu pomógł nam robot kuchenny marki Philips.
Zobacz także: Pulpety wołowe na makaronowych muszelkach
Składniki:
Porcje- 2 porcje ciasto na pizzę
- 400 g szpinak podsmażony na maśle
- 350 g ser ricotta
- 120 g żółty ser
- 1 szczypta sól
- 1 szczypta pieprz
- 3 szt. jajka jedno jajko do posmarowania
Sposób przygotowania:
- Cały proces rozpocznij od przygotowania farszu w robocie kuchennym. Zmiksuj ze sobą: podsmażony na maśle szpinak, ricotttę, jajka, ser żółty, pieprz i sól.
- Z ciasta na pizzę stwórz okrąg. Następnie, przy pomocy małej miseczki, umieść w centralnej części trochę szpinakowego farszu. Rozprowadź go również dookoła, tworząc kolejny okrąg. Wystające boki ciasta posmaruj roztrzepanym jajkiem.
- Przykryj drugą częścią ciasta. Odetnij wystające części, po czym zrób falbankę przy pomocy widelca.
- Przenieś ciasto na blachę do pieczenia. Ponacinaj jak na zdjęciu poniżej i skręć każdy kawałek. Teraz wstaw pizzę do piekarnika na 8 minut (temp. 250 stopni Celsjusza).
- Smacznego!
Komentarze