PrzepisKolacjaSzpinakowe tagliatelle

Szpinakowe tagliatelle

Szpinakowe tagliatelle
Pyszności
06.02.2019 17:00, aktualizacja: 11.09.2020 09:40

Makaron domowej roboty jest najlepszy, a połączenie go ze szpinakiem to już w ogóle mistrzostwo! Koniecznie musisz wypróbować ten przepis ?

Składniki:

Makaron

  1. 400 g mąka pszenna typ 500
  2. 150 g szpinak
  3. 2 szt. jajka
  4. 1/2 łyżeczki sól
  5. 1/2 łyżeczki peiprz

Sos

  1. 1 pęczek natka pietruszki
  2. 1/3 szkl. pestki dyni
  3. 2 szt. ząbki czosnku
  4. 1/3 szkl. oliwa z oliwek
  5. 1/2 łyżeczki sól

Pozostałe

  1. 150 g pomidorki koktajlowe
  2. 1/3 szkl starty parmezan do posypania

Sposób przygotowania:

1. Połącz ze sobą mąkę i jajka.

Obraz

2. Następnie dodaj szpinak, sól oraz pieprz. Zagnieć na ciasto i odstaw na 30 minut.

Obraz

3. W międzyczasie przygotuj sos, łącząc ze sobą w blenderze: natkę pietruszki, pestki dyni, ząbki czosnku, oliwę z oliwek oraz sól.

Obraz

4. Podziel ciasto na mniejsze kawałki. Rozwałkuj na placki, zwiń i potnij.

Obraz

5. Do ugotowanego makaronu dodaj pesto, pomidorki koktajlowe oraz parmezan. Smacznego!

Obraz
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także