PrzepisTarta z ciasta francuskiego z zoodlowanymi ziemniakami

Tarta z ciasta francuskiego z zoodlowanymi ziemniakami

Tarta z ciasta francuskiego z zoodlowanymi ziemniakami
Pyszności
23.05.2020 17:00, aktualizacja: 09.09.2020 14:02

Tarta z ciasta francuskiego wcale nie musi być zawsze na słodko. I już za moment, sama się o tym przekonasz. A wszystko to za sprawą naszego najnowszego przepisu, w którym połączyliśmy ciasto francuskie, zoodlowane ziemniaki i boczek.

Nasze ziemniaki nabrały ciekawych kształtów dzięki Zoodlerowi marki Philips.

Składniki:

Podstawowe składniki

  1. 2 szt. ciasto francuskie
  2. 2 szt. ziemniaki
  3. 200 g boczek plastry

Zalewa jajeczna

  1. 3 szt. jajka
  2. 100 g śmietana 18%
  3. 1 łyżka suszona cebula
  4. 30 g ser parmezan starty
  5. 1 łyżeczka sól
  6. 1/2 łyżeczki pieprz

Dodatki

  1. 1/3 szkl. szczypiorek posiekany, do dekoracji

Sposób przygotowania:

1. Zoodluj ziemniaki. Następnie umieść ciasto w formie na tartę i delikatnie je nakłuj, aby podczas pieczenia nie powstały wybrzuszenia. Na cieście ułóż ziemniaki i wstaw do piekarnika na 10 minut (temp. 200 stopni Celsjusza).

Obraz

2. Czas przygotować jajeczną mieszankę, łącząc ze sobą: jajka, śmietanę, parmezan, suszoną cebulę, sól i pieprz. Dokładnie wymieszaj.

Obraz

3. Na drugim arkuszu ciasta francuskiego ułóż plastry boczku, po czym zwiń w rulon. Teraz podziel go na mniejsze kawałki.

Obraz

4. Powstałe spirale umieść na wierzchu tarty (jak na zdjęciu poniżej). Umieść tartę ponownie w piekarniku, tym razem na 15 minut.

Obraz

5. Smacznego!

Obraz
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także