PrzepisTiramisu w nowej odsłonie

Tiramisu w nowej odsłonie

Tiramisu w nowej odsłonie
Pyszności
20.09.2020 17:00, aktualizacja: 25.09.2020 13:45

Tiramisu to chyba najbardziej znany deser na całym świecie. Nic więc dziwnego, że na przestrzeni lat powstało wiele wariacji na jego temat. My również postanowiliśmy zaszaleć i oto co nam wyszło 😍

W przygotowaniu deseru pomógł nam blender ręczny OnTheGo marki Philips.

Składniki:

  1. 200 g herbatniki kakaowe
  2. 1/3 szkl. masło roztopione
  3. 150 ml czarna kawa
  4. 400 g ser mascarpone
  5. 250 g serek śmietankowy
  6. 1 szkl. cukier puder
  7. 3 łyżki ekstrakt waniliowy
  8. 500 ml śmietanka 36 % schłodzona
  9. 1 łyżka żelatyna w proszku
  10. 100 g biszkopty
  11. 2 łyżki ciemne kakao

Sposób przygotowania:

1. Zblenduj herbatniki i połacz je z roztopionym masłem. Z powstałej mieszanki zrób spód i odstaw na bok.

Obraz

2. W dużej misce połącz: mascarpone, serek śmietankowy, cukier puder oraz ekstrakt waniliowy.

Obraz

3. W osobnej misce ubij śmietankę, po czym połącz powoli z przygotowaną wcześniej mieszanką.

Obraz

4. Teraz wymieszaj czarną kawę z żelatyną i łyżeczką kremu. Dopiero teraz możesz przelać powstały płyn do kremu. Dokładnie wymieszaj.

Obraz

5. Na spodzie z herbatników umieść połowę masy. Następnie ułóż na wierzchu biszkopty nasączone w kawie.

Tiramisu przepis - Pyszności
Tiramisu przepis - Pyszności

6. Dodaj kolejną warstwę kremu i posyp całość kakao. Wstaw do lodówki na kilka godzin.

Obraz

7. Smacznego!

Obraz
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także