Tiramisu

Tydzień bez słodkości, to tydzień zmarnowany, dlatego też przychodzimy z kolejną ciekawą propozycją ? Oto pyszne tiramisu, od którego nie sposób oderwać wzroku!



Składniki:
Porcje- 5 szt. żółtko
- 120 g cukier
- 20 g cukier puder
- 500 g mascarpone
- 5 szt. białko
- 1 szczypta sól
- 250 ml kawa
- 80 ml amaretto
- 1 opakowanie biszkopty
- 30 g kakao
Sposób przygotowania:
- W misce połącz ze sobą żółtka, cukier i cukier puder.
- Następnie małymi partiami zacznij dodawać mascarpone.
- W osobnej misce ubij białka i szczyptę soli. Potem dodaj do żółtek i mascarpone. Wymieszaj ręcznie.
- Do kawy możesz dodać amaretto. W tortownicy umieść biszkopty, a następnie nasącz je wcześniej przygotowaną mieszanką przy pomocy pędzelka. Na wierzchu ułóż masę.
- Ponownie ułóż biszkopty i nasącz je kawą. Przy pomocy rękawa cukierniczego na samej górze stwórz kolejną warstwę z masy.
- Całość posyp kakao i chłodź min. 7 godzin.
- Przed podaniem możesz dodać biszkopty (jak na zdjęciu poniżej). I to wszystko 🙂
Komentarze