PrzepisDania główneNie uwierzysz czym zastąpiono mięso w tej tortilli! Jest to wersja wegetariańska i smakuje obłędnie!
Nie uwierzysz czym zastąpiono mięso w tej tortilli! Jest to wersja wegetariańska i smakuje obłędnie!
Pyszności
25.05.2016 12:26, aktualizacja: 31.05.2017 13:05Tortilla uważana jest za jeden z najzdrowszych fast-foodów, dostępnych na rynku. Osobiście uwielbiam to danie i dość często je spożywam.
Klasyczna tortilla zawiera mięso. Rozumiem, że jeżeli jesteś wegetarianinem, to raczej nie będziesz zadowolony z tego faktu. Nie przejmuj się jednak, ponieważ dzisiaj pokażę ci, jak zrobić wegetariańską i dużo zdrowszą wersję tortilli. Muszę przyznać, że smakuje po prostu obłędnie!
Przepis znajdziesz poniżej.
Składniki:
- 1 główka kalafior
- 2 łyżeczki czosnek granulowany
- 2 szczypty sól
- 2 szczypty pieprz
- 2 liście sałata
- 4 łyżki sos czosnkowy
- 1 łyżeczka sól
- 55 g sos ostry
- 2 łyżki masło roztopione
- 2 szt. placki do tortilli
- 14 plastrów ogórek
- 4 łyżki pomidor pokrojony w kostkę
- 4 łyżki papryka pokrojona w kostkę
- 2 szczypty szczypiorek
Sposób przygotowania:
1. Pokrój kalafiora na małe różyczki.
2. Do miski włóż czosnek granulowany, 1 łyżeczkę soli, sos ostry i roztopione masło. Wymieszaj.
3. Do miski z przygotowanym sosem wrzuć różyczki kalafiora. Dokładnie wymieszaj, aby różyczki były dokładnie pokryte sosem.
4. Przełóż różyczki na blaszkę do pieczenia. Włóż do piekarnika rozgrzanego do 220 stopni C i piecz przez 20 minut. W połowie pieczenia pomieszaj.
5. Na talerzu połóż placek tortilli. Następnie połóż na nim duży liść sałaty, połowę ilości upieczonego kalafiora, ok. 7 plastrów ogórka, 2 łyżki pomidora, 2 łyżki papryki i szczyptę szczypiorku. Przypraw szczyptą soli i pieprzem. Wierzch polej dwoma łyżkami sosu czosnkowego.
6. Zwiń tortillę i te same czynności powtórz z pozostałym plackiem i pozostałymi składnikami.
7. I gotowe.
8. Smacznego!