Wegańska pieczeń na święta

Wegańska pieczeń na święta to nasza najnowsza kombinacja, której nie może zabraknąć na świątecznym stole. Nie tylko ładnie się prezentuje, ale też genialnie smakuje. Po prostu palce lizać!



W szybkim przygotowaniu pysznej pieczeni pomógł nam robot kuchenny marki Philips.
Zobacz także: Mięsny pasztet z koniakiem i orzechami
Składniki:
Porcje- 150 g świeża żurawina
- 1/4 szkl. erytrytol
- 1 szt. cebula
- 500 g pieczarki brązowe
- 2 szt. ząbki czosnku
- 1 szt. jabłko
- 1/2 szkl. czerwona soczewica
- 1/2 szkl. zielona soczewica
- 1/3 szkl. siemię lniane mielone
- 1/2 szkl. mąka migdałowa
- 1 łyżeczka rozmaryn
- 1 łyżeczka tymianek
- 1 łyżeczka sól
- 1 łyżeczka pieprz
- 1 łyżeczka kmin rzymski
Sposób przygotowania:
- W garnku na palniku połącz żurawinę i erytrytol. Gotuj przez kilka minut.
- W robocie kuchennym podziel na mniejsze części brązowe pieczarki i jabłko. Następnie podsmaż mieszankę z urządzenia na maśle i cebuli.
- Ponownie użyj blendera. Tym razem połącz: zieloną i czerwoną soczewicę, mieszankę z patelni, mąkę migdałową, mielone siemię lniane, czosnek, kmin rzymski, sól, pieprz, tymianek oraz rozmaryn.
- Na spodzie umieść mieszankę z żurawiną. Następnie dodaj miks z grzybami.
- Wstaw pieczeń do piekarnika na 40 minut (temp. 170 stopni Celsjusza).
- Smacznego!