Wegetariańskie falafele

Wegetariańskie falafele to nasza kolejna propozycja sylwestrowa. Nie dość, że świetnie smakują, to jeszcze łatwo je przygotować. To dopiero wyjątkowa i oryginalna kombinacja!



Przygotowanie wegetariańskich falafeli ułatwił nam w dużej mierze robot kuchenny marki Philips.
Zobacz także: Wystrzałowe babeczki na Sylwestra z kremem maślanym
Składniki:
Porcje szt.- 1 łyżka kminek cały
- 1 łyżka kolendra cała
- 250 g ciecierzyca gotowana w słoiku
- 1 szt. cebula
- 1-2 szt. ząbki czosnku
- 1 łyżka skórka z cytryny starta
- 1 pęczek natka pietruszki
- 3 łyżki mąka pszenna
- 1,5 łyżeczki sól
- 1/2 łyżeczki pieprz
- olej do smażenia
Sposób przygotowania:
- Na patelni podgrzej kolendrę i kminek, aby uwolnić ich aromaty.
- W robocie kuchennym połącz: ciecierzycę, cebulę, ząbki czosnku, natkę pietruszki, skórkę z cytryny, sól, pieprz i wcześniej podgrzane przyprawy na patelni.
- Kiedy składniki się połączą, dodaj jeszcze mąkę pszenną. Z powstałej mieszanki uformuj małe kuleczki.
- Smaż je w rozgrzanym oleju.
- Smacznego!